Europæiske singler insemineres i Danmark

Den danske mulighed for at blive insemineret, selvom man ikke har en mand, får europæiske singlekvinder i 30erne og 40erne til at valfarte til landet.

I Danmark må man godt være enlig mor allerede ved undfangelsen. Modelfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Enlige kvinder fra blandt andet Sverige, Tyskland og Frankrig vælger at tage til Danmark for at opfylde drømmen om at få et barn. Antallet er steget markant i løbet af det sidste år.

På den private fertilitetsklinik Vitanova i København bliver en stor del af de sammenlagt 1500 årlige inseminationer foretaget på europæiske kvinder.

»Det er for alvor rygtedes, at det er lovligt i Danmark at blive insemineret selvom man er enlig, og det får nu rigtig mange europæiske kvinder til at rejse hertil for at få et barn,« siger Anette Weinreich, der er ejer af fertilitetsklinikken.

Ikke spanske kvinder
Det samme gør sig gældende hos Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg, hvor kvinder fra hele Europa bliver insemineret.

»Selvom de fleste af inseminationerne bliver foretaget på danske kvinder, ser vi nu også en hel del udenlandske kvinder, som rejser hertil for at få det gjort. De kommer faktisk fra næsten alle europæiske lande på nær Spanien, som har en ret liberal politik på det område,« siger speciallæge Ursula Bentin-Ley.

I mange europæiske lande er det fortsat ulovligt at komme i fertilitetsbehandling, hvis man er enlig kvinde.

I Danmark har det siden 2007 været lovligt for læger, at inseminere enlige kvinder. Før det blev det i en årrække gjort af jordemødre

Hos Vitanova er de fleste af kvinderne i alderen 35-45 år.