Eurofighter bryder med Danmark og Norge

Eurofighter opgiver at sælge kampfly til Danmark og Norge, og svenske Gripen siger, at konkurrencen er ude af kraft, og at amerikanerne favoriseres.

Eurofigheter har trukket sig i utilfredshed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Eurofighter trækker sig midlertidigt ud af kapløbet om at sælge kampfly til Danmark. Det bekræfter konsortiet bag Eurofighter.

Eurofighter suspenderer forhandlingerne med Danmark om salg af kampfly.
I et brev, som Forsvarsministeriet modtog fredag, begrunder Eurofighter beslutningen med ændringer i processen med at bedømme flyene.

Det bekræfter vicepræsident for kommunikation i EADS Tyskland, Theodor Benien, over for Ritzau.

- Eurofighter-konsortiet har besluttet at suspendere sin deltagelse i forhandlingerne om at erstatte kampflyene i Danmark og Norge. Det gør vi med henvisning til, at der for nylig er sket ændringer i tidsplanen og strukturen for bedømmelsen af kampflyene i begge lande, siger Theodor Benien.

Han ønsker ikke at uddybe nærmere eller forholde sig til forlydender i den norske avis Dagbladet om, at beslutningen skyldes utilfredshed med, at Danmark og Norge favoriserer det amerikanske kampfly Joint Strike Fighter.

Dermed kan politikerne på Christiansborg nu kun vælge mellem det amerikanske kampfly og det svenske Gripen, når de i 2009 ventes at beslutte sig for afløseren til F-16.

Danmark bidrager allerede økonomisk til udviklingen af Joint Strike Fighter mod, at danske virksomheder til gengæld får modordre og adgang til den meget komplicerede teknologi, der ligger bag JSF-flyet.

Aftalerne er blevet kritiseret for at reelt at binde Danmark til det amerikanske fly, men det afviser forsvarsminister Søren Gade (V).
/ritzau/