Euforisk stemning efter dansk storsejr: »Jeg har aldrig prøvet at mærke sådan en stemning i København«

Netop denne lørdag aften i København efter Danmarks sejr er en ganske speciel oplevelse. Det mener 20-årige Mathias. Berlingske har talt med nogle af de unge, der ikke i deres levetid har oplevet det danske fodboldlandshold gå videre til en EM- eller VM-kvartfinale.

Stemningen er ikke til at tage fejl af på Sifs Plads på Østerbro ved lørdagens EM-kamp mod Wales, som Danmark vandt 4-0. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Kultorvet i København foran storskærmen bryder en snesevis af mennesker ud i jubel, og der lyder nærmest som et brøl fra publikum på torvet, da danskerne scorer i EM-kampens sidste minutter.

På Berlingskes tur gennem byen skifter scenerne mellem næsten mennesketomme stræder og derefter store pladser, hvor store forsamlinger af mennesker er klædt i rødt og hvidt.

Danmark har lige slået Wales 4-0 i ottendedelsfinalen, og efter over et år med coronavirus stemningen er mildest talt løssluppen og euforisk. Som om der skal kompenseres for det tabte år.

Den ene bil efter den anden holder hornet i bund, og der råbes ud af vinduerne.

Kilderne har ikke haft lejlighed til citattjek, men flere steder fra biler, balkoner og barer lyder det nogenlunde sådan her:

»Låååååå låå låååååååååååå lååå lååååååå!«

Klokken er kun 20, men øjnene er allerede blanke på nogle af de unge mænd på byens pladser. Der er øjensynligt kommet en del øl indenbords, men de rationelle tanker er ikke længere væk, end at lattergasflasken bliver gemt væk, da Deres udsendte skribent med pressekort i snor om halsen kommer tæt på.

På Sifs Plads på Østerbro står flere hundrede mennesker, der ligeledes har fulgt aftenens kampen på storskærm. Nogle unge mænd står og jonglerer lidt med en fodbold. Det er Mathias og to af hans jævnaldrende barndomsvenner fra Værløse.

Mathias (t.h.) og hans barndomsven Henrik, der har gået til fodbold sammen.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

»Jeg har aldrig prøvet at mærke sådan en stemning i København. Det er det fedeste nogensinde at mærke det her,« siger Mathias, der er 20 år.

Og det er ikke kun en følelse, han har. Han har vitterligt ikke prøvet før, at Danmark er gået videre til en EM- eller VM-kvartfinale. Sidste gang det skete, er 23 år siden ved VM i 1998, hvor Danmark mødte Brasilien.

Det var her, at Brian Laudrup efter en scoring i en utraditionel fejringsstil smed sig i græsset i en liggende positur med albuen i græsset.

VM-kvartfinale Brasilien-Danmark 3. juli 1998. Søren Colding og Brian Laudrup tager et lille hvil på banen efter Brian Laudrups udligning til 2-2. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG.

Hvordan føles det i aften oven på situationen med Christian Eriksen?

»Det var en supersørgelig situation. Men jeg føler, at hele den danske befolkning har samlet sig oven på den episode. Han havde fortjent bedre. Jeg er glad for, at vi har vundet for ham,« siger 20-årige Mathias.

Mathias jonglerer foran barndomsvennerne fra Værløse på Sifs Plads på Østerbro kort efter EM-kampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Danmark røg ud i 1998 i kvartfinalen. Men denne gang kommer det til gå anderledes, lyder spådommen.

»4-0 er sindssygt. Og så mod Wales, der alligevel er et stabilt hold. Nu er jeg klar til at se dem tæske Holland eller Tjekkiet,« siger Mathias, hvorefter en af vennerne tilføjer:

»Vi har brug for noget mere modstand. Det er for nemt,« siger Henrik.

Et andet sted på pladsen står de tre 25-årige kvinder Emilie, Lærke og Rikke. De glæder sig over Danmarks sejr og den gode stemning, men der er også andet at fejre.

»Vi er lige blevet uddannet jordemødre,« lyder fra pigerne, hvis planer ikke adskiller sig fra fyrenes. Begge vennegrupper skal videre ud og drikke øl senere.

»En masse øl«, som en af de unge mænd siger.

De tre kvinder i tyverne – Emilie (t.h), Lærke og Rikke (t.v.) – skal ud at fejre og drikke øl oven på Danmarks sejr og afslutningen af deres uddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Vil du høre mere om Danmarks landshold? Hør mandagens afsnit af Berlingskes podcast »Pilestræde«, som går i dybden med »Hjulmandia« her.