Euforiserende svampe forbydes

Sundhedsministeriet skrider nu ind over for den stigende brug af euforiserende svampe og sætter dem nu på listen over forbudte stoffer, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten fredag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministeriet vil hurtigst muligt - og måske allerede fra den 1.

juli - placere svampene på den sorte liste. Dermed bliver det ulovligt at dyrke, sælge og besidde de euforiserende svampe.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed har vist, at tre procent af alle unge mellem 16 og 24 år har prøvet svampe. Det tal er faktisk højere end brugen af det meget omtalte ecstasy, hvilket har været medvirkende til forbuddet.

"Vi er meget overraskede over, at forbruget er så højt. Vi havde troet, at det var under én procent, der havde prøvet det," siger Anne-Marie Sindballe, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen og har været med til at anbefale et forbud.

Det aktive stof i svampene, psilocybin og psilocin, har længe stået på listen over forbudte stoffer. Men der har ifølge Anne-Marie Sindballe været tvivl om, hvorvidt det betød, at selve svampene var omfattet af loven.

Det har blandt andet betydet, at svampene frit kan købes flere steder i landet i forskellige forretninger og via internettet - både som tørrede produkter klar til indtagelse og til hjemmedyrkning.

Derfor vil Sundhedsministeriet nu slå fast med syvtommersøm, at svampene er ulovlige. Med god grund, mener Anne-Marie Sindballe.

"Det er et farligt stof at lege med. Derfor er det vigtigt, at politiet med forbuddet nu får et redskab til at konfiskere svampene, og at vi kan forhindre folk i at tjene penge på salget," siger Anne Marie Sindballe.

Kritiske røster i branchen mener dog, at salget bare vil fortsætte i underverdenen - ligesom salg af andre euforiserende stoffer, skriver bladene.

Ritzau