EU vil stoppe Råbjerg Mile

EU forlanger, at Danmark bremser Råbjerg Miles naturlige vandring, så den forbliver inden for de af EU udstukne rammer.

Råbjerg Mile. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS: Dette var Berlingskes aprilsnar i 2012:

Danmarks største vandreklit, Råbjerg Mile syd for Skagen, er blevet en sag for EU.

Råbjerg Mile er nemlig udpeget til at være et såkaldt Natura 2000-område, som Danmark ifølge EU-regler har en særlig forpligtelse til at passe på. Men milen er nu på sin naturlige og evige vandring fra øst mod vest begyndt at bevæge sig uden for området. Og nu vil EU have den stoppet.

Foreløbig har klitten kun bevæget sig få meter uden for området, som der er ved at blive udarbejdet en Natura 2000-handleplan for. Men med dens årlige vandring på 15 meter vil den ifølge beregninger fra EUs kontor for kystforvaltning helt have forladt området om cirka 150 år.

Ifølge en fortrolig skrivelse fra EUs kystforvaltning til Miljøministeriet og Frederikshavn Kommune, hvor milen hører til, er det nødvendigt, at »naturen eksisterer inden for de rammer, Kommissionen udstikker«. Hvis Danmark ikke får styr på vandreklitten, ser EU sig ifølge skrivelsen »nødsaget til at indføre sanktioner«. Det kan betyde, at Danmark ikke må markedsføre milen som en seværdighed og »en af de største vandreklitter i Europa«. I stedet skal den ifølge EU omtales som »ødelæggende flyvesand« med negative miljøkonsekvenser. Hverken ministeriet eller kommunen ønsker at kommentere skrivelsen, der først bliver offentliggjort senere på ugen, men som Berlingske er i besiddelse af. Kystforvaltningskontorets talskvinde, Sandy Dune, oplyser dog, at »det er EU magtpåliggende, at klitten bliver, hvor den er«.

Vil »skabe positiv beskæftigelse«

I skrivelsen hedder det, at »projektet vil have betydelig beskæftigelsesfremmende effekt på et yderområde i EU«. Projektet har også »et hundredårsperspektiv«, fordi »milen må forventes at være konstant dynamisk«. En dynamik, der ifølge kystforvaltningskontoret kan tage til pga. klimaforandringer.

Fordi det er et følsomt naturområde, skal milen skovles på plads ved håndkraft. Forvaltningskontoret taler derfor om »manuelt arbejde i et omfang, der kan reducere ledigheden til et absolut minimum«. Dertil kommer »et folkesundhedsmæssigt perspektiv ved hårdt, fysisk arbejde«.

Danmark bliver i øvrigt opfordret til at søge midler fra EUs strukturtilpasningsprogram til »fuld finansiering af opgaven«. EU er ifølge skrivelsen villig til at tilbyde arbejdet til nordafrikanere, hvis der ikke er tilstrækkelig med dansk arbejdskraft. Det vil angiveligt »skabe positiv beskæftigelse« i et af EUs nærområder. Desuden har nordafrikanere »stor erfaring med sand«, som det hedder.