EU tillader fødevarer i jordhuler

Trods stigende krav til fødevaresikkerhed tillader EU, at der opbevares ost, kødvarer eller fisk i klippehuler eller kalkgruber. Det er Arla glad for i dag.

Det var efter ugers spændt venten og destruktion af 400 ton ost, at Arla Foods op til weekenden fik grønt lys fra fødevaremyndighederne, så der igen kan oplagres ost i Mønsted Kalkgruber ved Viborg. Dermed er et af mejeriets populære varemærker, Grube Ost (i Tyskland under navnet Höhlen Käse) reddet.

Ostelagret i Mønsted gennem 22 år har været lukket i næsten en måned, efter at der var konstateret rotter i gruberne, og mejeriselskabet frygtede, at myndighederne ikke længere ville acceptere opbevaring af fødevarer i de noget eksotiske omgivelser. Var det sket, havde Arla været nødt til at opgive produktion af Grube Ost, som der produceres 5000 ton af om året og primært sælges i Tyskland.

Nu blev udfaldet tilfredsstillende for Arla, idet Viborg Kommune i den forløbne uge og Fødevareregion Nord sent fredag sagde god for, at det - efter opsætning af spærringer - igen er forsvarligt at lagre ost i gruberne.

Ost og kødprodukter må gerne opbevares på steder, hvor gulve og vægge er en geologisk dannelse, vel at mærke, hvis det kan ske hygiejnemæssigt forsvarligt, fremgår det af EU-reglerne./ritzau/