EU skal stoppe Muhammed-sag

Regeringen vil have EU til at sikre danske avisers ytringsfrihed i det juridiske slagsmål om Muhammed-tegningerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen beder nu højst usædvanligt EU om hjælp for at undgå, at profeten Muhammeds efterkommere anlægger en højtprofileret injuriesag i det britiske retssystem mod en lang række danske aviser, der alle har trykt de omdiskuterede Muhammed-tegninger.

Justitsminister Lars Barfoed (K) kalder det uacceptabelt for Danmark, hvis danske dagblade kan dømmes i London for ytringer, der er lovlige i henhold til dansk ret.

»Det vil være en meget ubehagelig og uacceptabel indskrænkning af ytringsfriheden. Derfor rejser jeg nu sagen over for EU-Kommissionen,« siger Lars Barfoed.

Britisk retspraksis stiller sagsøgere i injuriesager meget fordelagtigt, og britiske domstole bruges i vidt omfang til såkaldt injurieturisme, hvor velhavende sagsøgere tvinger kritiske medier til tavshed gennem kostbare retssager. Når Muhammed-tegningerne overhovedet kan komme for en britisk domstol, skyldes det, at de i Storbritannien har været tilgængelige via internettet. I 2008 indgik Ekstra Bladet et dyrt forlig i en sag om offentliggørelser af oplysninger, som aldrig ville have ført til en dom ved en dansk domstol. Det samme frygtes at blive konsekvensen af en sag om Muhammed-tegningerne.

Lars Barfoed vil i første omgang have EU-Kommissionen til at se på, om de danske dagblade kan sikres ved at ændre den særlige regel, der pålægger EU-landene at anerkende hinandens civile og handelsretlige domme.

Professor og EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet vurderer dog, at det bliver uhyre vanskeligt for Danmark at få ændret reglen om, at et EU-land skal anerkende de øvrige medlemslandes retsafgørelser.

»Regeringen bør snarere arbejde på at skabe en bred alliance, der kan overbevise den britiske regering om, at man skal ændre den britiske injurielov,« siger Marlene Wind.