EU-regler kan koste studenterturen i veteranbiler

Ejere af veteranlastbiler mener, at EU-regler kan koste dem køreturen med årets studenter, fordi deres gamle køretøjer skal leve op til unødvendige krav.

Arkivfoto: Studenter 2014 fra Øregård Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være slut med at bruge gamle veteranlastbiler til den obligatoriske studentertur for landets nyudklækkede studenter.

Politiet har nemlig strammet op for kontrollen af lastbiler, således de nu skal have fartskrivere og udstyr til at tjekke, om chaufføren overholder køre-hviletidsreglerne. Det skriver Politiken.

Kravene gælder også, selv om lastbilen blot skal bruges et par dage om året til studenterkørsel, hvilket slet ikke giver mening, mener Allan Snogdahl, formand for Tungvognshistorisk Forening:

»Vi er mange veteranlastbilejere, der finansierer vores hobby ved at køre med studenter. Vi synes også, vi er med til at formidle danske traditioner og kulturhistorie med vores lastvogne. Det plejer at være en festdag for os, hvor vi kan vise vores biler frem og fejre den danske ungdom. Men den kontrol, politiet er ved at indføre nu, er kontrol for kontrollens skyld. Det gavner ikke nogen,« siger han til Politiken.

Det er EU-regler, der foreskriver, at lastbiler, der bruges til erhverv, skal have installeret kontroludstyret. Indtil nu er ejerne af veteranlastbiler sluppet uden om reglerne, men politiet har meldt, at man skulle håndhæve dem fra sidste sommer.

Allan Snogdahl påpeger, at det teknisk ikke kan lade sig gøre at få plads til udstyret i de gamle lastbiler, og udgifterne på 30.000 kroner gør det til en udgiftspost, som det ikke kan svare sig at have.

Derudover mener han, at chaufførerne automatisk overholder køre-hviletidsbestemmelserne, da en studenterkørsel maksimalt tager 12-14 timer med masser af pauser.

I flere svar til Folketinget, som Justitsministeriet har afgivet i sagen, fremgår det, at der ikke er nogen mulighed for at afvige fra reglerne.