EU-rapport: Risiko ved minkvarianter er lav for de fleste og moderat for sårbare grupper

Den europæiske sygdomsenhed ECDC, der rådgiver EU-landene, kan godt se problemer, hvis minkfarme danner et virusreservoir, fordi det kan udvikle problematiske virusvarianter i fremtiden. Eventuelle konsekvenser er dog usikre. Statens Serum Institut har i mellemtiden fundet antistoffer mod mutanten cluster 5, der har skabt nervøsitet.

Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har vakt international opsigt, at Statens Serum Institut (SSI) i sidste uge meldte ud om fundet af en særlig minkvariant med nedsat følsomhed over for de antistoffer, der virker mod normal, ikke-muteret coronavirus.

SSI rapporterede om 12 tilfælde fra august og september, hvor mennesker var konstateret inficeret med den særlige variant kaldet cluster 5. I alt blev der i sidste uge konstateret over 200 covid-19-tilfælde af minkvarianter.

De mutationer, der er konstateret i coronavirus på danske minkfarme, giver ikke grund til en øget risikovurdering. Det konstaterer EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC).

Agenturet konkluderer torsdag aften i en rapport på 19 sider, at den samlede risiko for befolkningens sundhed på baggrund af minkvarianterne er »lav for den generelle befolkning og moderat for sårbare individer, hvilket er det samme som for andre SARS-CoV-2-stammer (ikke relateret til mink).«

Der er ifølge agenturet altså ikke grundlag for en højere risikovurdering end ved de allerede kendte udgaver af coronavirus, som ikke er relateret til mink.

Statens Serum Institut har tidligere meldt ud, at intet tyder på, at minkvarianten cluster-5 skulle være hverken mere eller mindre farlig end andre varianter.

ECDC skriver desuden, at hvis minkvarianterne spredes bredt i befolkningen, kan det potentielt forringe effektiviteten af de forskellige vaccinekandidater, der er undervejs.

Men det understreges samtidig, at der er stor usikkerhed forbundet med mutationernes egenskaber og deres betydning for en vaccine. Og man afventer derfor yderligere undersøgelse om cluster-5, før man træffer endelige konklusioner.

Antistoffer mod cluster 5

For at mindske risikoen for spredning af minkvarianterne af coronavirussen kommer ECDC med en række anbefalinger til Danmark og andre lande med minkfarme. Det handler ikke overraskende om test af mennesker, indførelse af smittetiltag for minkfarmere og besøgende samt at undgå spredning fra dyr til mennesker.

Det er dog tvivlsomt, om ECDC har kendt til den seneste udvikling om cluster 5, da udmeldingen blev forfattet.

Anders Fomsgaard, professor og virusforsker ved Statens Serum Institut, har nemlig ifølge Politiken sagt torsdag, at en vaccinekandidat, som SSI har under udvikling, har vist sig at virke mod minkvarianten cluster 5.

»Vi har da ikke kunnet lade være med at teste de kaninantistoffer, vi har, over for cluster 5, og det virker. Om det også gælder andre folks vacciner, og om det også gælder menneskeantistoffer, ved vi ikke, men foreløbig er det opmuntrende nyt i forhold til den mutation,« siger professoren ifølge Politiken.

Ikke en anbefaling fra WHO

Margaret Harris, en talsperson fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), blev i TV 2 i et interview onsdag bedt om at tage stilling til, om det var WHOs anbefaling, at lande med minkfarme, herunder Danmark, burde aflive alle mink.

Hertil svarede talspersonen »ikke helt«. WHO anbefaler altså ikke Danmark at aflive alle mink, måtte man forstå.

»Vi anser den globale risiko ved denne nye minkrelaterede variant for at være lav lige nu,« fortsatte Margaret Harris.

Hun anerkendte dog samtidig, at aflivning kan være en måde at undgå yderligere smittespredning, men understregede, at beslutningen var op til landene selv.

Kåre Mølbak henviste på et pressemøde 5. november, der handlede om aflivning af danske mink, til »anerkendte forskere, epidemiologer, virologer« og andre fra ECDC og WHO.

»De er enige i, at det er det rigtige, Danmark gør,« sagde Kåre Mølbak.

Men der er altså ikke tale om en decideret anbefaling fra WHO, når det kommer til aflivning af alle mink.