EU-millioner til naturperle

Med 31 millioner EU-kroner i ryggen skal en af Danmarks største naturperler sikres mod udtørring.

Kronvildt, den gamle jydske stamme i Lille Vildmose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de hidtil mest omfattende projekter for naturgenopretning, skal nu sikre en af Danmarks vigtigste naturperler sikres mod udtørring. Højmosen Lille Vildmose, der rummer noget af den mest spektakulære natur i Danmark, er ifølge EU også så væsentlig en naturværdi i international målestok, at Unionen er indstillet på at betale 75 procent af omkostningerne, svarende til 31 millioner kroner, ved at sikre mosen mod udtørring. Det er første gang nogensinde, at et dansk naturgenopretningsprojet opnår så høj en andel af EU-støtte. Tidligere har EU højst betalt halvdelen af projekterne.

- Alle har sukket efter en samlet løsning for Lille Vildmose, og nu er den her. Takket være et fantastisk godt samarbejde mellem Miljøministeriet, Aage V. Jensen Naturfond, Lille Vildmose Naturfond og Ålborg Kommune har EU anerkendt, at højmosen i Lille Vildmose er en naturperle - ikke bare i dansk, men også i europæisk sammenhæng. Nu kan vi heldigvis sikre højmosen og de sjældne dyrearter, som lever her til glæde for biodiversiteten, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Når mosen er truet af udtørring skyldes det bestræbelser på at omdanne mosen til landbrugsjord ved at dræne den for vand ved hjælp af grøfter og dræn. Manglen på vand indebærer en risiko, for at denne særprægede naturtype forsvinder og dermed også levestedet for sjældne sommerfugle, traner og kongeørn. Det skal naturprojektet nu rette op på. I de kommende år skal vandstanden hæves på 760 hektar, hvoraf 200 hektar bliver søer. 7,5 kilometer af højmosens kanter, der er særligt udsatte for udtørring, bliver beskyttet mod dræning af vand. Næsten 100 grøfter lukkes

Aage V. Jensen Naturfond ejer hovedparten af Lille Vildmose, der samlet er et område større end Jægersborg Dyrehave nord for København. Fonden og Aalborg Kommune står for at gennemføre anlægsarbejderne i samarbejde med andre lodsejere, mens Miljøministeriet står for projektledelsen og kontakten til EU.