EU-lynafstemning måske på vej

Både S og SF lukker op for en - forbeholden - lynafstemning om EU-forbeholdene, inden Danmark overtager formandskabet ved årsskiftet.

S og SF ser gerne en afstemning om EU-forbeholdene, men euroen er ikke til debat. Fold sammen
Læs mere
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI

En folkeafstemning om de danske EU-forbehold kan måske være på vej allerede i år. Efter flere fremtrædende venstrefolk i dagens Berlingske kræver en lynafstemning om EU-forbeholdene, inden Danmark overtager formandskabet ved årsskiftet, er både Socialdemokraterne og SF med på vognen. Begge partier har dog deres egne forbehold over for forbeholdene.

- Vi er med, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet og ændrer retsforbeholdet. Så er vi med på det hele, siger Pia Olsen Dyhr, EU-ordfører for SF.

Hvor flere regeringsmedlemmer gerne ser en afstemning om afskaffelse af forbeholdene på både forsvars-, rets- og euroområdet, vil oppositionen ikke gå med til en afstemning om euroen.

- Vi har hele tiden sagt, at vi synes, at statsministeren skulle indkalde partierne til et møde om det. Det, der haster nu, er rets- og forsvarsforbeholdene, siger EU-ordfører Kim Mortensen (S).

Begge partier ser gerne, at Danmark får øget indflydelse på retsområdet, for eksempel EU's politiarbejde, men det skal ske gennem en ændring og ikke en afskaffelse af forbeholdet.

Euro-forbehold må vente

Det er blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der mener, at det danske EU-formandskab vil halte, hvis Danmark ikke kan sidde med i beslutningsdeltagelsen på alle områder.

SF's Pia Olsen Dyhr peger derimod på, at EU-lande, der ikke samtidig er med i euro-samarbejdet, stadig har en stemme i den økonomiske politik, når det for eksempel handler om at redde trængte EU-lande som Grækenland og Irland.

- Vi synes ikke, euroen er en god idé, og vi kan se, at Danmark er med ved bordet alligevel. Jeg sidder trods alt i Europaudvalget hver fredag, og det gør Uffe Ellemann ikke, siger Pia Olsen Dyhr.

Og tiden er slet ikke til at tage et opgør om euroen, lyder det fra Socialdemokraterne.

- Der er usikkerhed om, hvorvidt euroen vil være god for den danske økonomi, og i øjeblikket er der et stort flertal af danskerne, der ikke vil være med i euro-samarbejdet, siger Kim Mortensen.

Den seneste TNS Gallup for Berlingske viser, at 50 procent af danskerne ville stemme nej til euroen, mens 41 procent ville stemme ja.