EU-kritik af Kina presser Thorning

Både EUs udenrigspolitiske chef og Europa-Parlamentet langer ud efter Kinas overgreb på befolkningen i Tibet. Det lægger pres på statsminister Helle Thorning-Schmidt forud for hendes møde med den kinesiske præsident.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i morgen mødes mod Kinas besøgende præsident Hu Jintao vil hun ikke sætte det politisk følsomme emne Tibet på dagsordenen.

Men det kan statsministeren får svært ved at undgå efter en markant omgang kritik fra EUs udenrigspolitiske chef og Europa-Parlamentet af Kinas behandling af tibetanerne.

EUs udenrigschef, Catherine Ashton, opfordrer styret i Beijing til at give "udenlandske diplomater og journalister" fri adgang til Tibet og til at genstarte forhandlinger med tibetanernes leder Dalai Lama og hans udsendinge om tibetansk autonomi. Ashton konstaterer også, at der er sket en forværring i Tibet og kritiserer også tvangsflytningerne af tibetanske nomader.

- EU sætter spørgsmålstegn ved, om målet om at opnå miljøbeskyttelse kun kan nås ved at eliminere den traditionelle måde, hvorpå tibetanerne har levet i harmoni med naturen i århundrede, konstaterer Catherine Ashton.

Dermed har EUs udenrigschef lagt en linie, som Helle Thorning-Schmidt dårligt kan undgå at følge. Ikke mindst fordi det er en dansk mærkesag, at EU-landene taler med én stemme i bestræbelserne på at føre en samlet udenrigspolitik.

Også Europa-Parlamentet langer ud efter Kinas behandling af kineserne. det sker i en resolution vedtaget for blot to dage siden. I resolutionen, som den danske regering er nødt til at tage bestik af - især fordi Danmark har EU-formandskabet - kritiserer parlamentet kinesernes brug af tortur i Tibet og opfordrer EU-landenes regering til mere aktivt at arbejde for menneskerettighederne i både Tibet og i Kina.