EU har svigtet dansk fange i Libyen

Stik mod EUs egne retningslinjer har EU-landene ikke protesteret over fængslingen af en dansk-libysk menneskerettighedsaktivist og hans 13 medfanger i Libyen. To af fangerne er »forsvundet«.

Selv om dansk-libyeren Jamal al-Haji som omtalt i Berlingske Tidende fredag sammen med 13 andre politiske aktivister har været fængslet i den libyske hovedstad Tripoli siden februar, har EU intet foretaget sig. Og det er i strid med EUs egne retningslinjer vedrørende menneskerettighedsaktivister i knibe.

Det fastslår menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

»I overenstemmelse med disse retningslinjer er det helt normal procedure, at EU griber ind over for lande, der anholder og krænker menneskerettighedsaktivisters rettigheder. Men så vidt vi har kunnet nå at finde ud af, så har EU intet foretaget sig i relation til fængslingen af dansk-libyeren og de 13 andre fanger,« siger direktøren for den europæiske afdeling i Human Rights Watch, Lotte Leicht.

Fra dansk side har Udenrigsministeriet forsøgt at bistå den danske statsborger blandt de 14 politiske fanger med advokatbistand. Men Libyen anerkender ikke, at Jamal al-Haji er dansk statsborger og mener derfor ikke, at Danmark har ret til at blande sig i sagen.

Jamal al-Haji og de tre andre libyske systemkritikere blev anholdt, da de var ved at arrangere en pro-demokratisk demonstration. De tiltales blandt andet for at ville vælte Libyens diktatoriske styre under oberst Muammar Gaddafi. Næste retsmøde er den 4. august, og Human Rights Watch opfordrer EU til at kræve adgang til domsforhandlingen.

Situationens alvor skærpes af, at to af de 14 anholdte ifølge menneskerettighedsorganisationens oplysninger er »forsvundet«. I hvert fald har ingen af de forsvundne deltaget i de tre retsmøder, der indtil videre har været i sagen.

Danmark bør bruge EU
Også den danske afdeling af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International opfordrer Danmark til at inddrage de andre EU-lande i sagen for derved at lægge et større pres på Libyen.

»EU har netop i denne uge besluttet at indlede et tæt politisk og økonomisk samarbejde med Libyen. Det er uforståeligt, at EU ikke i den forbindelse har rejst spørgsmålet om de pro-demokratiske kræfter, der holdes indespærret i Libyen,« siger pressechef Ole Hoff-Lund.

Ifølge souschef i Udenrigsministeriet, Ole Neustrup, har Danmark brugt den tyske ambassade i Libyen til at rejse sagen over for de lokale myndigheder, da Danmark ikke selv har en diplomatisk repræsentation i det nordafrikanske land. Og eftersom Tyskland netop har haft formandskabet i EU, har de omstridte fængslinger på den måde været et EU-anliggende.

Men både Human Rights Watch og Amnesty International mener altså på linje med Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft at Danmark skal inddrage EU langt mere aktivt, og at EU-landene samlet og højlydt skal presse Libyen i sagen også for at fjerne mistanken om, at EU vil dysse sagen ned af hensyn til det partnerskab med Libyen, som EU netop har aftalt med det libyske regime.

Det var ikke muligt af få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller (K), der er på ferie.