EU godkendte en lille ændring i vaccineaftale. Nu står producent til at tjene stort milliardbeløb

EU tillod Pfizer/BioNTech at ændre vaccineinformation, som vaccineproducenten står til at tjene styrtende på. Det er først nu, at EU-medlemslande forstår konsekvenserne af den ændring.

EU har godkendt en lille ændring i vaccineinformationen, som nu kan resultere i en endnu mere lukrativ forretning for vaccineproducenten Pfizer/BioNTech. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic//Reuters/Ritzau Scanpix

Vaccineproducenten Pfizer/BioNTech har i denne uge skabt harme blandt samtlige medlemslande i EU, herunder Danmark, fordi den formentlig ikke kan levere det aftalte antal coronavacciner til tiden.

Nu viser det sig, at Pfizer/BioNTech tilmed formentlig har sikret sig et ekstra milliardbeløb på netop den manøvre. Det skriver Jyllands-Posten, som har undersøgt sagen.

Over for Jyllands-Posten har det europæiske lægemiddelagentur, EMA, bekræftet, at Pfizer/BioNTech selv har søgt om en ændring af produktinformationen på sin coronavaccine, hvoraf det fremgår, at et hætteglas indeholder seks doser frem for de hidtidige fem.

En ændring, som EU godkendte, og som blev offentliggjort 8. januar. Men den information blegnede dog i forhold til den altoverskyggende nyhed samme dag – netop at EU havde indgået en aftale med Pfizer/BioNTech om forkøbsret til 300 mio. ekstra vaccinedoser.

Den lille ændring i aftalen kan dog have stor betydning.

Hver vaccinedosis består af 0,3 milliliter. Og her fandt læger og sygeplejersker ud af, at man kunne strække indholdet af et hætteglas til seks-syv doser. Således var EUs godkendelse af produktinformationen en formalisering af noget, man i forvejen vidste, og som man eksempelvis i Danmark havde kalkuleret med i sin vaccineplan.

Problemet var, at man ikke havde forudset, at Pfizer/BioNTech ville benytte den præcision til at justere sine leveranceplaner.

Samme antal doser, men færre glas med vaccine

For i købsaftalerne med EU var aftalen pr. antal doser og altså ikke antallet af hætteglas. Og når EU nu havde godkendt, at der var seks doser i et hætteglas, var Pfizer/BioNTech i sin gode ret til også at sende færre hætteglas, såfremt de leverede det aftalte antal doser.

Den lille ændring frigiver 20 procent ekstra doser, men det er fortsat uklart, hvad de skal bruges til. Uagtet kan den lille ændring betyde et stort ekstra milliardbeløb i den i forvejen lukrative forretning for vaccineproducenten.

Ifølge en prisliste, som Jyllands-Posten refererer til, svarer EUs købsaftaler med Pfizer/BioNTech på 600 mio. vaccinedoser til en værdi af 53,6 mia. kroner.

Og ved at ændre produktinformationen på hætteglasset til seks doser frem for fem frigives 100 mio. ekstra doser svarende til en værdi på 8,9 mia. kroner.

Men det er altså først for nylig, at EU-landene har indset, at Pfizer/BioNTech nu indregner og fakturerer for seks vaccinedoser pr. hætteglas, hvorfor de ikke leverer det antal hætteglas, man oprindeligt regnede med, hvilket også Statens Serum Institut (SSI) indrømmer over for Jyllands-Posten:

»Vi havde forventet, at Pfizer ville levere de konkrete fysiske leverancer, der var stillet i udsigt af Pfizer og så til gengæld ville have opjusteret betalingen svarende til de ekstra doser. Det havde været et bedre scenarie for både Pfizer og Danmark,« lyder det fra SSI.

Pfizer understreger, at de vil indfri de købsaftaler, der er indgået, samt at opskaleringen af fabrikken vil føre til større leverancer senere.