EU forbyder fire farlige kemikalier i elektronik

Forbrugerne skal ikke møde skadelig kemi i deres hverdag. Sådan lyder det fra miljøministeren, efter EU har taget et vigtigt første skridt på vejen med forbud mod fire hormonforstyrrende stoffer.

Forbrugerne skal ikke møde skadelig kemi i deres hverdag. Sådan lyder det fra miljøministeren, efter EU har taget et vigtigt første skridt på vejen med forbud mod fire hormonforstyrrende stoffer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NEMENOV

Fremover kan du trygt tage føntørreren i hånden, sætte høretelefonerne i ørerne eller sætte opladeren til din computer uden at frygte, at det øger risikoen for at få kræft eller syge børn.

EU har nemlig forbudt fire hormonforstyrrende stoffer, såkaldte ftalater, i al elektronisk udstyr, skriver Information. Forbuddet træder i kraft i 2019.

EU overvejer samtidig at forbyde de skadelige stoffer helt, og for miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er elektronikforbuddet da også kun »det første afgørende skridt«.

»Skadelig kemi skal ud af forbrugernes hverdag. Vi skal trygt kunne bruge mobiltelefonen eller eltandbørsten uden at være bange for, at det skader vores helbred. Danmark er et af de lande, der er foran, når det gælder hormonforstyrrende stoffer, og vores viden kommer nu hele EU til gavn,« siger Kirsten Brosbøl til Information.

Ftalater bruges primært i ledninger og kabler for at gøre plasten blød, men herfra kan de frigives ved berøring, og stofferne mistænkes for at øge risikoen for kræft og være skyld i for tidlig pubertet hos piger samt misdannede kønsorganer hos drenge.

I Danmark pålagde Folketinget miljøministeren at forbyde de hormonforstyrrende stoffer i 2010, men siden blev forbuddet udskudt og til sidst opgivet på grund af en EU-dom. Kirsten Brosbøl glæder sig over, at det endelig er lykkes med et EU-forbud.

»Mange af vores elektroniske produkter kommer fra udlandet, og derfor er det godt, at forbuddet gælder i hele EU, så de produkter, der for fremtiden bliver importeret til Danmark, ikke indeholder skadelige ftalater,« siger hun til Information.

Rettelse: Vi bragte tidligere et billede af et par hovedtelefoner fra firmaet AiAiAi. Det er nu slettet, da disse ikke er involveret i sagen.