EU: For meget af dit affald går op i røg

Danmark skal forbrænde mindre affald og genanvende mere, lyder det i en ny rapport fra EU-Kommissionen. Men ifølge ekspert er genanvendelse ikke altid den bedste løsning for miljøet.

I 2015 indsamlede kommunerne i gennemsnit 789 kg affald per person. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man smider affald i skraldespanden, bliver cirka 52 procent kørt til et forbrændingsanlæg, hvor det bliver brændt, og hvor varmen bliver brugt til at producere elektricitet og fjernvarme.

Danmark er det land i EU, der forbrænder mest affald, og både Danmark og EU har klare mål om at reducere forbrændingen. EU har en målsætning om, at mindst halvdelen af affald indsamlet af kommunerne skal genanvendes eller genbruges fra 2020.

Men i en ny rapport opfordrer EU-Kommissionen Danmark til at bevæge sig væk fra affaldsforbrænding.

Konkret foreslår rapporten, at Danmark udfaser den offentlige støtte til forbrænding eller indfører forbrændingsafgifter for at gøre genbrug og genanvendelse mere økonomisk attraktivt. Danmark genanvendte eller genbrugte ifølge rapporten ca. 44 % i 2014. En udfasning af forbrænding kan dog vise sig at være en dårlig løsning for miljøet. Det siger Thomas Højlund Christensen, der er professor i affaldsteknologi ved DTU.

»Man skal ikke genanvende alt rub og stub. Der er også miljømæssige omkostninger ved at genanvende. Det er ikke gratis, og ikke alt egner sig til genanvendelse. Vi skal gøre os klart, at det ikke er et råstof, men et affaldsprodukt, vi genanvender.«

Thomas Højlund Christensen mener, at man glemmer at tage højde for, at genanvendelsesprocessen har omkostninger for miljøet, fordi man bruger hjælpestoffer, transport og energi. Om det kan betale sig at genanvende kommer derfor an på, om det produkt, der kommer ud af genanvendelsesprocessen, kan erstatte noget, der ellers var blevet produceret.

»Det er fint at sætte høje mål for genanvendelse, men problemet er, at man måler, hvor meget der bliver kørt til et genanvendelsesanlæg, når man i virkeligheden skal lægge vægt på, hvad der kommer ud af genanvendelsen i sidste ende. Hvis ikke det genanvendte produkt erstatter noget af værdi, så er værdien af genanvendelsesprocessen minimal.  Det hjælper ikke at genanvende plastic, hvis ikke man kan genanvende det til noget fornuftigt bagefter.«

Liberal Alliances energiordfører Carsten Bach mener, at forbrænding af affald, der ikke kan genanvendes, er fornuftigt, men at vi skal forbrænde mindre.

»I Danmark genanvender vi for lidt og brænder for meget affald af. Liberal Alliance mener, at affaldet skal sættes frit, og at håndteringen af affaldet skal liberaliseres fuldstændigt. De kommunale affaldsselskabers monopol på håndtering af husholdningsaffald er uhensigtsmæssig og har skabt en overkapacitet af forbrændingsanlæg i Danmark, som hæmmer genanvendelsesmulighederne og er fordyrende for forbrugerne,« siger Carsten Bach.

Thomas Højlund Christensen mener ikke, at der grundlæggende er nogen konflikt mellem at forbrænde og genanvende. De lande, der har høje forbrændingsprocenter, har også høje genanvendelsesprocenter. Han mener, at det er et problem, at EU sætter de samme målsætninger for alle medlemslande, fordi de ikke tager højde for, at affaldssystemer spiller sammen med energisystemer, og energisystemerne er meget forskellige fra land til land.

»Danmarks energisystemer er gode til at modtage den overskudsvarme, vi laver på forbrændingsanlæggene, og elektriciteten bidrager til vores CO2-reduktion. En kW-time lavet på et forbrændingsanlæg er renere end den lavet på mange kraftværker rundt omkring i Europa.«