EU-ekspert: Metock-dommen var et brud på grundloven

EF-domstolen har overtrådt grundloven ved at afsige Metock-dommen, siger professor i EU-ret Hjalte Rasmussen. DF kræver, at regeringen tager affære.

Det er Udlændingeservie, der skal tage stilling til de familiesammenføringer, som den kontroversielle Metock-dom handler om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen ignorerer et brud på grundloven. Det mener Dansk Folkeparti, der har fået en af landets førende EU-eksperters ord for, at EF-domstolens omdiskuterede Metock-dom er direkte ulovlig.

»Jeg mener, at EF-domstolen i Metock-dommen har bevæget sig uden for de overladte beføjelser. Hvis det var Folketinget, der var gået uden for sine beføjelser i grundloven, ville den være grundlovsstridig. Eftersom EU ikke har en grundlov eller en forfatning, kan man ikke kalde den forfatningsstridig. Men jeg mener i stedet, at dommen er ulovlig,« siger juraprofessor i EU-ret på Københavns Universitet, Hjalte Rasmussen.

Han har udarbejdet et juridisk responsum til Dansk Folkeparti om sagen, og i en kronik her i avisen i dag, argumenterer han for, at EF-domstolen systematisk har beskåret medlemslandenes suverænitet gennem 40 år.

Det seneste eksempel er ifølge professoren Metock-dommen fra sidste sommer, der gør det muligt at få familiesammenføring gennem EU-reglerne med personer fra tredjelande, selvom de har opholdt sig illegalt i EU.

Dansk Folkeparti krævede dengang, at regeringen skulle se bort fra dommen. Det skete ikke. I stedet lovede regeringen blandt andet at arbejde for en ændring af EU-reglerne. Men med det nye responsum er DF overbevist om, at det var en fejl at rette ind.

»Regeringen sidder et grundlovsbrud overhørigt. Vi vil ikke finde os i, at man bare fejer det til side og ikke vil tage diskussionen,« siger Kristian Thulesen Dahl, næstformand i Dansk Folkeparti.

Regeringen skal svare
Partiet kræver derfor en høring, hvor de vil fremlægge analysen af Metock-dommen, ligesom regeringens egen analyse af det juridiske grundlag skal frem i lyset.

Venstres spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Jens Rohde, forstår bekymringen.

»Det er en diskussion og en undersøgelse værd, om domstolen har en aktivistisk og offensiv måde at fortolke reglerne på. Det må vi forholde os til politisk. Vi kan ikke bare se på, at domstolen udvider EUs magt mere end tiltænkt,« siger Jens Rohde. Han understreger dog, at Danmark i langt de fleste tilfælde har grund til at være tilfreds med domstolen.

Dansk Folkeparti mener, at ja-partierne har lukket øjne og ører, og ifølge Hjalte Rasmussen vil de mærke til Europa-Parlmentsvalget den 7. juni, at de ikke har været konsekvente nok.

»Meningsmålingerne tyder på, at danskerne vil stemme på nogle partier, der vil give EU kamp til stregen. Jeg tror, Metock-dommen har spillet en rolle, og at der derudover er en vis surhed over, at der ikke kom en afstemning om Lissabon-traktaten. Mange af vores landsmænd føler sig snydt,« siger Hjalte Rasmussen.

Han bakkes op af Kristian Thulesen Dahl:

»Det er større end Metock-dommen, det her. Det handler om, hvorvidt man kan bryde det visir, som ja-siden har sat op. De holder hænderne for øjnene og fingrene i ørene. Metock gjorde det til et folkeligt problem. Det er første gang, folk over kølesdisken snakkede om, at nu blandede EU sig for meget. Det er den debat, vi skal have rejst,« siger han.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i går, og justitsminister Brian Mikkelsen (K) ønskede ikke at kommentere sagen.