EU-ekspert: »Birthe Rønn Hornbech er galt afmarcheret«

EU-ekspert Peter Vesterdorf er selv russisk gift og har været dybt skuffet over mødet med Udlændingeservice. Og så har det mangeårige medlem af Venstre siden 2002 gjort opmærksom på, at udlændingeloven ikke er i overensstemmelse med EUs regler. Tip redaktionen: Er du blevet vildledt af Udlændingeservice?

EU-ekspert Peter Vesterdorf har negative personlige oplevelser med Udlændingeservice på grund af sit ægteskab med russiske Elena. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Vesterdorf er ikke kun EU-ekspert og kontorchef i Håndværksrådet. Han er også mangeårigt medlem af partiet Venstre og gift med russiske Elena. Og sammen med sin hustru har Peter Vesterdorf haft en række oplevelser med Udlændingeservice, som har skuffet ham dybt.

»Jeg oplevede dengang tilbage i 2002 og 2003, hvor uendelig lidt hjælpsomme de var, hvor langsomme de var, hvor nedladende nogle af dem var, og hvor utilfredsstillende deres service var. Og jeg mener i øvrigt, at en række at udlændingelovens bestemmelser ikke er i overensstemmelse med hverken EUs regler eller menneskerettighederne,« siger Peter Vesterdorf.

Efter sine oplevelser med Udlændingeservice afleverede han personligt et notat til den daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).

I notatet skrev han bl.a., at det på Udlændingeservice’ hjemmeside fremgår, at EU-lovgivningen kan give ægtefællesammenføring. Men at der savnes klarhed, og at dansk lovgivning ikke overholder EF-rettens krav.

»Jeg har ikke forsømt nogen lejlighed til at gøre opmærksom på, at den var helt gal med udlændingelovgivningen, og at sagsbehandlingen i Udlændingestyrelsen, som det hed dengang, var i strid med EF-retten. Og når man så tilsyneladende vælger at være helt ligeglad med folks skæbner – og det er mere vigtigt at tage hensyn til nogle andre (Dansk Folkeparti, red.) – så bliver jeg temmelig utilfreds,« siger Peter Vesterdorf.

Han er derfor meget glad for, at Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, nu går ind i sagen og har bedt Udlændingeservice redegøre for, hvordan de selv har opfattet retstilstanden siden 2002. Og hvordan Udlændingeservice har vejledt ud fra, hvad Peter Vesterdorf betegner som nogle meget skrappe og i mange tilfælde umenneskelige regler uden at informere om EF-rettens afgørelser om ægtefællesammenføring.

»Formentlig finder Folketingets Ombudsmand ud at det samme, som vi andre har erfaret: Nemlig at der foregår meget lidt vejledning. Efter min mening bør hele området mellem EF-retten og den danske lovgivning kulegraves,« siger han.

Usikker situation
Ifølge Peter Vesterdorf oplever hans hustru at være i et fængsel i Danmark.

»Hvis hun rejser med mig ud ad landet, og jeg falder død om, ved hun ikke, om hun kan vende tilbage til Danmark. Det er der ikke klarhed over i reglerne. Vi ved intet om, hvordan vi står i den situation,« siger Peter Vesterdorf.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har tidligere sagt til Berlingske Tidende, at der i hvert enkelt tilfælde om familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle skal foretages en konkret vurdering.

»Men selvfølgelig skal man i Udlændingeservice kunne få et ordentligt og passende svar på, hvad der er gældende ret. Og selvfølgelig kan man give eksempler på, hvad man kan og ikke kan. Birthe Rønn Hornbech er galt afmarcheret i så henseende,« siger Peter Vesterdorf, der mener, at man sagtens kan finde andre og lempeligere måder at hindre masseindvandring på end den nuværende udlændingelovgivning.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Birthe Rønn Hornbech og Rikke Hvilshøj.