EU dropper klagesag om dansk vindmøllepark

EU-Kommissionen har lukket klagesagen om testcentret for kæmpevindmøller i Østerild i Thy, som Danmarks Naturfredningsforening rejste i bekymring for naturen.

Det er ikke et EU-anliggende, når Danmark placerer tekniske anlæg i naturområder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke et EU-anliggende, når Danmark placerer tekniske anlæg i naturområder, men alligevel klagede Danmarks Naturfredningsforening (DN) i august 2010 til EU-kommissionen og Europaparlamentet over loven om et vindmølletestcenter i Østerild Klitplantage. Foreningen mente, at Folketingets beslutning om at opføre et testcenter var i strid med EUs habitatdirektiv og VVM-direktiv.

Men EU-Kommissionen var ikke enig og har derfor nu lukket klagesagen. Alligevel mener DN, at der kom noget positivt ud af den, fortæller naturpolitisk medarbejder Nora Skjernaa Hansen til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vi har taget kommissionens beslutning til efterretning, og vi hæfter os især ved, at vi faktisk har opnået rigtig mange positive ting i den her sag. Den har skabt så meget ballade i Danmark, at man har revideret skovfældningen væsentligt og altså tilpasset projektet, så det ikke påvirker naturen så meget, som det ellers ville have gjort, siger hun.

Oprindeligt ville myndighederne tillade fældning af 1.500 hektarer fredskov, men de vurderer nu, at det tilpassede projekt i stedet kan gennemføres med rydning af 266 hektarer.

- Altså, projektet fortsætter jo, men vi vil følge naturdelen meget grundigt. Vi vil sørge for, at eksempelvis skovfældningen foregår på en fornuftig måde, og at det bliver overvåget, hvordan arterne og naturtyperne bliver påvirket, fortæller Nora Skjernaa Hansen.

Hun understreger, at EU-Kommissionen har erkendt, at processen var mangelfuld, og at den nødvendige viden blev tilvejebragt i små bidder helt frem til lovens vedtagelse i juni 2010.

DN kritiserer fortsat, at man vedtog projektet uden at have gennemført undersøgelser af fuglenes trækruter i området.