EU-dom underkender dansk afgørelse i sag om diskrimination

Både Ligebehandlingsnævnet og Retten i Viborg har tidligere sagt, at der skete ulovlig forskelsbehandling.

EU-Domstolen underkender de danske domstoles afgørelse i en sag om mulig diskrimination af dansk statsborger født i Bosnien. Her ses EU-Domstolen i Luxembourg udefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: EC FOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk statsborger, der er født i Bosnien, blev ikke ulovligt forskelsbehandlet, fordi han skulle aflevere ekstra id-oplysninger for at få et billån.

Det siger EU-Domstolen torsdag i en dom, der underkender danske afgørelser.

Både Ligebehandlingsnævnet og Retten i Viborg har således afgjort, at den bosniskfødte dansker er blevet udsat for ulovlig forskelsbehandling.

Den danske regering har desuden afgivet indlæg i sagen, mens den er kørt ved EU-Domstolen i Luxembourg.

Her har regeringen støttet Ligebehandlingsnævnets afgørelse om, at der er sket ulovlig forskelsbehandling.

Sagen handler om Ismar Huskic, der blev dansk statsborger i 2000. Han ville i 2009 købe en brugt bil sammen med sin kæreste.

Jyske Finans bad ham vise en kopi af enten sit pas eller sin opholdstilladelse, fordi det fremgik af hans kørekort, at han er født i Bosnien.

Hans kæreste, der er født i Odense, skulle derimod ikke vise ekstra dokumentation. Derfor mente Ismar Huskic, at han blev diskrimineret.

Men det er ikke tilfældet, lyder det nu fra EU-Domstolen.

Den fastslår, at et fødested ikke er et personligt kendetegn, der er beskyttet af et EU-direktiv om ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse.

EU-Domstolen skriver således, at der kan være flere forskellige etniske oprindelser i et land.

Selve fødestedet siger derfor ikke nødvendigvis noget om, hvilken etnisk gruppe en person tilhører.

- Det kan derfor ikke antages, at kravet om supplerende legitimation hviler direkte på den etniske oprindelse, hedder det i EU-dommen.

Jyske Finans har under retssagen desuden sagt, at de behandler alle låntagere, der er født uden for Norden eller EU, ens.

I kampen mod hvidvask af penge har Jyske Finans således en intern regel om, at låntagere med kørekort, der viser, at de er født uden for Norden eller EU, også skal vise pas eller opholdstilladelse.

Ismar Huskic fik i 2010 ret i sin klage i Ligebehandlingsnævnet, der tilkendte ham en godtgørelse på 10.000 kroner.

Retten i Viborg mente også, at Huskic var blevet forskelsbehandlet på grund af sin etniske oprindelse og stadfæstede afgørelsen i 2013.

Jyske Finans har anket sagen til Vestre Landsret, der har spurgt EU-Domstolen, hvordan EU-direktivet om ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse skal forstås.