EU-dom giver billigere pension

EF-Domstolen pålægger Danmark at åbne pensionsmarkedet for udenlandske pensionsselskaber. Det vil skabe billigere pension for danskerne, vurderer eksperter.

Billigere pensioner og nye valgmuligheder til danskerne. Det bliver ifølge en række eksperter den opsigtsvækkende konsekvens af gårsdagens EU-dom, der pålægger Danmark at give udenlandske pensionsselskaber adgang til danske kunder.

Hidtil har Danmark nægtet at give skattefradrag for indbetalinger til pensioner i udenlandske selskaber. Med dommen kan danskerne fremover spare op til pensionen i et andet EU-land og alligevel beholde det danske skattefradrag.

De udenlandske selskaber vil tilbyde billigere og bedre produkter, forudser vicedirektør Jørgen Svendsen fra Danmarks største pensionsmægler, Willis.

»Flere udenlandske selskaber med lave omkostninger vil være interesserede i danske pensionskunder, og de vil give danskerne adgang til en række helt nye produkter,« siger han.

Forbrugerrådet forventer ligeledes, at dommen vil give danske opsparere en højere pension i sidste ende. Afdelingschef i Forbrugerrrådet, Karsten Kolding, påpeger dog, at skattemyndighederne først står over for en udfordring med at sikre, at der betales skat, når pensionen udbetales fra de udenlandske selskaber. Samme melding kommer fra rådgivningsvirksomheden Finanshuset i Fredensborg, der forventer markant billigere pensioner.

»De danske pensionsselskaber tjener for meget, og jeg er slet ikke i tvivl om, at de udenlandske selskaber vil tilbyde lavere priser, når de vil ind på markedet,« siger direktør Kim Valentin.

Skatteminister Kristian Jensen (V) vil med et nyt lovforslag sikre beskatningen af danskeres opsparing i udenlandske selskaber. Alene afkastet af danskernes pensionsopsparing blev sidste år beskattet med over 30 mia. kr.