EU-afstemning i Irland lægger pres på Fogh

Irland holder folkeafstemning om en ændret EU-traktat. Men den danske regering vil ikke binde sig.

BRUXELLES: Den irske premierminister Bertie Ahern har lovet, at irerne får en folkeafstemning om indholdet i den ændrede EU-traktat.

»Afstemningen vil sandsynligvis blive holdt i begyndelsen af sommeren 2008,« sagde Ahern under det irske parlaments afslutningsdebat og lagde dermed en dæmper på spekulationer om, hvorvidt Irland også ville forsøge at undgå en folkeafstemning om den såkaldte »reformtraktat«. Den ventes at være forhandlet på plads i løbet af efteråret som en erstatning for den strandede EU-forfatning.

Hverken i Stats- eller Udenrigsministeriet ville man i går kommentere på, om Danmark skal følge Irlands eksempel og holde en folkeafstemning. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) holdt spørgsmålet åbent efter EUs sidste topmøde for to uger siden, hvor de danske forhandlere fik pillet en række ting ud af den kommende traktattekst, der kunne gøre det juridisk bindende for Danmark at holde en folkeafstemning ifølge Grundlovens paragraf 20.

Irsk ja i sigte
I øjeblikket ventes irerne at sige ja til »reformtraktaten«, idet EU-samarbejdet fortsat er yderst populært i Irland. Men de irske vælgere sagde også i 2001 nej til den sidste EU-traktat på grund af en meget lav deltagelse i en folkeafstemning herom, hvilket senere blev løst med en særordning med Irland.

Ifølge en meningsmåling gennemført kort efter EU-topmødet mener 70 procent af danskerne, at den nye traktat skal til folkeafstemning.