Etisk Råd: Mor til forbyttet barn har ret til anonymitet

Sagen om Marcus, der blev født af den forkerte mor efter kunstig befrugtning, rejser svært etisk dilemma. Den biologiske mor lever måske i lykkelig uvidenhed, påpeger næstformand i Etisk Råd.

Foto: Henning Bagger

Sagen om 19-årige Marcus Vestergaard Petersen, der blev født af den forkerte kvinde, lyder ikke blot som et utrolig filmplot. Den rejser også et svært etisk dilemma, mener næstformanden for Det Etiske Råd, overlæge Gorm Greisen.

Marcus er biologisk søn af en iransk kvinde, der var rejst til Danmark for at blive kunstigt befrugtet. Men glasset med hendes befrugtede æg blev forbyttet med et glas tilhørende den blonde danske kvinde, der ni måneder senere fødte mørklødede Marcus.

Fertilitetsklinikken begik en fejl, og nu ønsker den unge mand at finde sin rigtige mor.

»Man kan jo rigtig godt forstå hans ønske. Problemet er bare, at der er andre mennesker, man også må tage hensyn til,« påpeger Gorm Greisen.

»Under alle omstændigheder er der tale om en anden kvinde, og der er muligvis også tale om et andet barn. Vi ved jo ikke noget om dem, og det er ikke sikkert, at de vil være interesserede i at blive konfronteret med det her,« siger han.

Fertilitetsklinikken og Sundhedsstyrelsen ligger angiveligt inde med oplysninger om Marcus’ biologiske mor, men de kan ikke oplyse det på grund af tavshedspligt. Og selv om der i denne sag er begået en alvorlig og sjælden fejl, forpligter det ikke til at ændre den praksis, mener overlæge Gorm Greisen.

»Selvfølgelig har fertilitetsklinikken et problem i forhold til Marcus og hans forældre. Den har begået en fejl, og det kan den jo muligvis prøve at kompensere for på en eller anden måde. Men det berettiger jo ikke til at inddrage patienter, som har været impliceret, på en måde, de slet ikke er interesserede i,« understreger næsteformanden i Etisk Råd.

»Det kunne jo blive en dobbelt fejl. Først et forkert barn, og derefter at belaste nogen med oplysninger om det,« pointerer Gorm Greisen.

TV: Hør Marcus fortælle om sin kamp her