Etisk Råd-medlem: Kondom bør komme før dyr hiv-behandling

Homoseksuelle mænd med mange partnere bør ikke få dyr hiv-behandling, når brug af kondom er et billigere alternativ, lyder det.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL AGUILAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til enhver tid bør man vælge den behandling, der er billigst og mest effektiv.

Sådan lyder det fra Etisk Råd-medlem og tidligere formand for Lægeforeningens etiske udvalg, overlæge på Herlev Hospital Poul Jaszczak, efter at læger i Berlingske har udtrykt ønske om at indføre dyr hiv-behandling til homoseksuelle mænd med mange partnere.

Den såkaldte PrEP-behandling vil kunne forebygge, at mændene vil udvikle hiv, men det vil koste op mod 50.000 kroner om året per patient. Alene i hovedstadsområdet kunne det være relevant for mellem 500 og 1000 mænd.

»Nytteetisk og medicinsk er det interessant, men det rokker fundamentalt ved et nyt problem. Nemlig, skal man vælge en dyr behandling, hvis der findes et billigere alternativ? Og her er alternativet at bruge kondom, når man har samleje, hvor der er rimelig stor sandsynlighed for, at man ikke bliver smittet,« siger Poul Jaszczak.

Han mener, at det er et godt medicinsk princip at vælge det mest effektive og den billigste måde at behandle patienter på. Også fordi det altid vil gå ud over andre patienter, når man vælger den dyre behandling.

»Med den økonomiske ramme og den måde, vi økonomisk prioriterer i sundhedsvæsenet, kan det at vælge en dyr metode eller en dyr behandling komme til at betyde, at nogle patienter så risikerer ikke at få en behandling, fordi vi ikke har råd,« siger Poul Jaszczak.

/ritzau/