Etisk Råd: Højere pris for kvinders æg er på sin plads

Det er besværligt at donere æg, og derfor giver det god mening at hæve godtgørelsen, mener Det Etiske Råd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Der er forskel på at donere æg og at donere sæd. Når en kvinde donerer sit arvemateriale til barnløse medsøstre, kræver det både skanninger og undersøgelser forud for selve udtagelsen af æg. Det er kort sagt en besværlig proces.

Derfor er det kun rimeligt, at godtgørelsen for ægdonationer sættes op. Det mener Det Etiske Råd, der tager godt imod en aftale, som en række af Folketingets partier har indgået om højere beløb for kvinders donationer.

- Hvis man skal have beløbet afstemt i forhold til de gener og det tidsforbrug, der er ved at donere æg, så er det naturligt at se på at hæve beløbet, siger næstformanden for Det Etiske Råd, Lise von Seelen.

Fra 1. juli i år sættes godtgørelsen per donation op fra 2400 kroner til 7000 kroner. Formålet med stigningen er at dække den mangel på donoræg, som er skyld i årelange ventelister for barnløse danskere.

Lise von Seelen mener, at det ikke er et problem, hvis det økonomiske aspekt dermed bliver et incitament for mulige donorer.

- Det Etiske Råd har til gode at drøfte det her spørgsmål i den nærmeste fremtid. Men for mit eget vedkommende vil jeg sige, at det springende punkt er, at det selvfølgelig ikke må være en kommerciel virksomhed, siger hun.

- Men at man får en kompensation for de gener og den risiko, der er forbundet med at donere æg, det mener jeg ikke, er noget problem.

/ritzau/