Etbenet bombemand for retten i dag

Den 25-årige tjetjenske bombemand er tiltalt efter den strengeste terrorparagraf.

I flere dage efter bombesprængningen på toilettet på Hotel Jørgensen i september sidste år var bombemandens identitet en gåde. I dag starter sagen mod Lors Doukaiev, der er tiltalt efter den strenge terrorparagraf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politifoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev slået alarm i København, da en eksplosion på et kældertoilet rystede Hotel Jørgensen tæt ved Nørreport station fredag 10. september sidste år – og ikke mindst da kampklædte betjente få timer efter afspærrede H.C. Ørsteds Parken og tilkaldte bomberydderen Rulle-Marie for at tjekke mavebæltet på den mand, der var anholdt og nu lå på en grussti i parken.

I dag sidder manden, der i dagevis efter de dramatiske begivenheder var identitetsløs, på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt efter den strengeste terrorparagraf for forsøg på at gennemføre en terrorhandling med en bombesprængning.

Vi ved nu, at han hedder Lors Doukaev, er 25 år og er en etbenet bokser fra Belgien med rødder i Tjetjenien.

Vi ved også fra politiet, at det var det ustabile sprængstof TATP – der tidligere har været brugt i adskillige terrorsager – der udløste eksplosionen på hoteltoilettet. Ifølge politiet skulle bomben bruges mod »Jyllands-Posten i Viby, eller en anden ikke nærmere bestemt lokalitet i Danmark eller udlandet«, som det fremgår af anklageskriftet. Og det bliver derfor Lors Doukaevs angivelige forsæt til at begå en terrorhandling, der bliver det helt centrale omdrejningspunkt for bevisførelsen under sagen, forklarer anklager og vicestatsadvokat Anders Riisager.

Erkender de fleste forhold

»Han erkender de fleste ting. Han erkender, at der sprang en bombe på toilettet, så det helt afgørende er, hvad der var meningen med bomben,« siger Anders Riisager, der endnu ikke vil løfte sløret for hvilken straf, han vil kræve til bombemanden.

I løbet af de seks retsdage skal dommere og nævninge bl.a. høre vidneudsagn fra personalet på Hotel Jørgensen, en enkelt anden hotelgæst samt politifolk og sprængstofeksperter. Og så skal offentligheden forhåbentlig høre forklaringen fra Lors Doukaev selv, bl.a. på hvorfor han iført forskellige udklædninger indkøbte en bobleplastkuvert og en CD-kasse på forskellige posthuse i byen. Hvorfor han havde en pistol med i alt 40 skarpe skud på sig. Og ikke mindst hvad han præcist foretog sig i de 38 minutter, han havde låst sig inde på kældertoilettet på Hotel Jørgensen, før TATPen eksploderede.

Dommen ventes 31. maj.