ETAs politiske gren savet over

Det forbudte baskiske parti Batasuna står uden ledelse efter anholdelsen af 23 medlemmer. Aktionen er et led i de spanske myndigheders offensiv mod ETA og terroristernes politiske bagland efter den mislykkede fredsproces.

BARCELONA: Ret beset kunne politiet have slået til for længst. Lederne af Batasuna har flere gange gennem det seneste halvandet år afholdt møder og demonstrationer, der vanskeligt kan betegnes som andet end partipolitisk aktivitet. Og det må de ikke, efter at det nationalistiske parti i 2003 blev forbudt.

Såvel den spanske anklagemyndighed som undersøgelsesdommer Baltasar Garzón var enige om at bøje lovens bogstav, så længe der endnu var håb for fredsprocessen i Baskerlandet. Men efter at ETA i juni ophævede en 16 måneder lang våbenhvile, har der været lukket for det varme, juridiske vand for såvel terroristerne som deres politiske bagland.

Det fik 23 ledende medlemmer at mærke, da de sent torsdag mødtes i en lille by udenfor San Sebastián. På dagsordenen stod indkaldelsen til en demonstration i dag og, angiveligt, en overdragelsesforretning mellem en flok nye ledere og de gamle, der med god grund følte sig truet af anholdelse.

Men inden man nåede ret langt, havde politiet på ordre fra Garzón stormet bygningen ved den største operation mod Batasuna siden 1997, da samme undersøgelsesdommer ligeledes arresterede partiets samlede ledelse.

Hævn og hykleri?
Blandt torsdagens anholdte er Batasunas øverste leder gennem de seneste måneder, Joseba Permach. Han overtog styringen fra den mangeårige topfigur Arnaldo Otegi, der blev indkaldt til afsoning af en dom for forherligelse af terror kort efter våbenhvilens ophør.

Pernando Barrena, der ikke var tilstede ved møde i San Sebastián, er nu den eneste kendte repræsentant for partiet på fri fod. Han betegnede i går anholdelserne som en »hævnaktion« fra de regerende spanske socialisters side, fordi Batasuna ikke formåede at holde ETA fast på våbenhvilen.

Også en repræsentant for det baskiske selvstyre, der ledes af det moderate nationalistparti PNV, påpegede »hykleriet i, at man nu retsforfølger de samme politikere, som repræsentanter for regeringen forhandlede med så sent som i maj måned«.

Presset af valg

Ikke desto mindre tyder alt på, at offensiven vil fortsætte. Spanierne skal til parlamentsvalg om fem måneder, og premierminister José Luis Rodríguez Zapatero er tvunget til at skrue bissen på, hvis han ikke skal miste alt for mange stemmer på fredsprocessens fiasko.

Næste skridt kan blive en operation mod Partido Comunista de la Tierras Vascas (PCTV). Det indtil da ukendte baskiske kommunistparti fik 12 procent af stemmerne ved det seneste regionalvalg i 2005, efter at Batasuna havde opfordret til at stemme på det.

Hidtil har anklagemyndigheden ikke ment, at der var grundlag for at kræve PCTV illegaliseret som arvtager til ETAs politiske gren, men det kan ændre sig nu. I kølvandet på anholdelserne ransagede politiet i går partiets kontorer i San Sebastián.