»Et valg af Trump kan i værste fald føre til NATOs opløsning«

Donald Trump som USAs præsident kan blive skæbnesvangert for NATOs og EUs eksistens, advarer NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Såfremt de to institutioner skal være effektive, kræver det støtte fra »begge sider af Atlanten«, siger Danmarks udenrigsminister.

Arkivfoto: Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vælger amerikanerne Donald Trump til præsident, kan det blive katastrofalt for sikkerheden i verden og tilmed føre til »opløsning« af NATO og EU. Så kontant lyder advarslen fra NATOs tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i et interview med Berlingske i anledningen af hans bog »Viljen til at lede«, der udkommer i Danmark og USA på tirsdag.

I bogen appellerer Anders Fogh Rasmussen til amerikanerne om at vælge en præsident, der vil påtage sig »globalt lederskab« for den frie verden, samle verdens demokratier i en alliance og agere »verdens politibetjent«.

Anders Fogh Rasmussen nævner ikke Donald Trump i bogen, men til Berlingske siger han, at Trump er en »isolationist«, der står for en »ny, farlig og protestagtig linje, hvor han støtter de kræfter, der går ind for opløsningen i Europa«.

»Et valg af Trump kan i værste fald føre til NATOs opløsning,« siger Anders Fogh Rasmussen med henvisning til Donald Trumps omfavnelse af Putin, og at præsidentkandidaten har skabt tvivl om, hvorvidt USA vil komme NATO-allierede til hjælp, hvis ikke de betaler en større andel af forsvarsudgifterne.

»Hvis man begynder at gøre forsvaret af NATO-landene betinget af den betaling, så er det reelt det samme som en gradvis opløsning af NATO. Hvis Putin får indtryk af, at det er den dominerende holdning i NATO, så vil han teste NATO på forskellig vis.«

Men også EU kan bevæge sig mod opløsning, hvis Donald Trump bliver præsident, mener Anders Fogh Rasmussen. I forvejen »vakler« EU på grund af Brexit, flygtningekrise og gældskrise. Et valg af Trump kan styrke de kræfter, der ønsker opløsning af EU – herunder Marine Le Pen, der vil lade Frankrig følge Storbritannien ud af EU, såfremt hun kommer til magten.

»Trump har udtalt sig meget positivt om udfaldet af den britiske folkeafstemning, og det viser en del om hans holdning til den europæiske integration. Hidtil har det ellers været almindelig amerikansk politik at støtte tæt europæisk samarbejde,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at EU og NATO er »stærke organisationer, som nok skal klare sig«. Men også han udtrykker bekymring:

»Hvis de skal vedblive med at være så stærke og effektive, som et lille land som Danmark har brug for, så skal der også være politikere på begge sider af Atlanten, som bakker op.«

Professor og institutleder på Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen, der er ekspert i sikkerhedspolitik, erklærer sig enig i Anders Fogh Rasmussens analyse.

»Et valg af Trump er meget farligt for verdens sikkerhed,« siger Mikkel Vedby Rasmussen:

»Trump er nationalist og udfordrer det internationale samarbejde. Der er tale om et grundlæggende brud med de tanker om at stå sammen om integrationen i Europa, der har hersket i årtier. Et valg af Trump vil også øge sandsynligheden for, at Marine Le Pen kommer til i Frankrig.«

Den internationalt anerkendte amerikanske kommentator Anne Applebaum har i et interview med Berlingske fremført, at det ikke er urealistisk, at amerikanerne vælger Trump som præsident, og at franskmændene vælger Le Pen, og at dette vil være dødsstødet til EU og NATO.

Læs også Magasin side 16