”Et rigtigt Falck-vejr”

Falck måtte rykke ud 3.600 gange i går. Snevejret fortsætter, og man regner med, at dagen i dag bliver en af de travleste i lang tid.

Her mellem Kolding og Fredericia gav sneen sædvanen store trafikale problemer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt disponibelt mandskab er indkaldt hos Falck. Man regner man med, at dagen i dag bliver lige så travl som i går, hvor man rykkede ud til omkring 3.600 opgaver i alt. Og DMI oplyser, at det iskolde vejr fortsætter.

Alene fra midnat og indtil i morges, inden morgentrafikken for alvor tog fart, rykkede redningskøretøjerne ud til 450 opgaver, der havde at gøre med køretøjers uheldige møde med de første snedriver.

- Det er mange opgaver taget i betragtning, at det er i nattetimerne, og vi forventer, at det bliver meget værre i løbet af dagen. Fordi den kraftige nedbør strækker sig over flere dage, bliver det samlet set en af de helt store snestorme for os. Det er et rigtigt Falck-vejr. siger Klaus Kristiansen, der er kommunikationsmedarbejder hos Falck.

Sneplove kørt fast

Opkaldene til Falck er især kommet fra Midt- og Sønderjylland samt Fyn. Det drejer sig typisk om folk, der er kørt galt eller har brug for hjælp til at starte eller komme fri af sneen. Der har dog endnu ikke været nogen alvorlige ulykker, så vidt Klaus Kristiansen er orienteret.
Til gengæld er flere sneplove i Midt- og Sønderjylland kørt fast.
Falck opfordrer til, at man kører hjemmefra i god tid, kører efter forholdene og holder god afstand. Derudover er det vigtigt at fjerne sneen fra alle lygter og ruder.
Og ifølge vagtchef hos DMI Olaf Mathiassen er hele landet dækket af det hvide pulver.
- Der er jo kommet sne stort set alle steder. Det lader til, at der er kommet mest på Fyn og i Sydjylland. På Fyn siges der at ligge op til 40 cm sne nogle steder.
Vagtchefen vurderer, at selve København og Nordjylland er mildest ramt.
Snevejret vil fortsætte hele dagen og i morgen, men vil ved Østersøen mere have karakter af snebyger.
Med en temperatur, der holder sig under frysepunktet, vil sneen blive liggende.
Og det er med at få huen godt ned over ørerne, hvis du bevæger dig ud.
 -  Temperaturen ligger gennemgående mellem frysepunktet og ned til en en 4-5 minusgrader. Men det blæser med en jævn til hård vind - stedvis op til kuling, så det vil føles som 20 minusgrader, siger Olaf Mathiassen, der dog kan berolige med, at vinden aftager lidt i morgen.

Togforsinkelser

Metropassagerer må forvente øget rejsetid og ventetid på perronen, hvis man skal rejse fra indre by mod Vestamager. Her skal man i øjeblikket skifte ved ved Bella Center.

- Vi har et sporskifte, der driller os ved Vestamager Station, oplyser Jesper Witt, kommunikationsmedarbejder ved Metro Service.

Han oplyser, at man derudover har lidt færre tog i drift, mens man arbejder på at løse problemerne med sporskiftt.

-Vi beklager forsinkelserne. Men opfordrer vores passagerer til at være tålmodige og vise hensyn, siger Jesper Witt.

Problemer med sporskiftet mellem DR Byen og Sundby station skulle nu være løst.

DSB er også ramt af sneen. InterCity og InterCityLyn kører med forsinkelser på mellem 30 og 60 minutter.

På Nordvestbanen (København-Kalundborg) og Sydbanen (København-Nykøbing F) er der indført timedrift, og togene standser ved samtlige stationer.
På Fyn er der også indført timedrift på Svendborgbanen, og togene standser ved alle stationer.
 
Regionaltogene mellem Århus og Kolding er aflyst. I stedet vil InterCitytogene standse ekstraordinært i Hedensted, Brejning og Børkop.
Også regionaltogene mellem Fredericia og Esbjerg er aflyst. I stedet vil InterCitytogene standse ved alle stationer mellem Fredericia og Esbjerg.