Ét parti af doser fra AstraZeneca har relation til blodpropper i både Danmark og Østrig

De indberetninger om blodpropper i både Danmark og Østrig, som har fået Sundhedsstyrelsen til at sætte AstraZenecas vaccine på pause, stammer fra samme leverance.

Ud over Danmark stopper seks lande delvist brugen af vaccine fra AstraZeneca efter tilfælde af blodpropper. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen har suspenderet brugen af AstraZenecas vaccine i Danmark i 14 dage, efter at der i flere EU-lande har været indberetninger om alvorlige tilfælde af blodpropper hos personer, der kort forinden er blevet vaccineret med denne vaccine.

Nu rettes opmærksomheden særligt mod ét parti af doser.

Tidligere på ugen var der fokus på flere indberetninger fra Østrig efter vaccination med et parti mærket »ABV5300«.

Nu oplyser Lægemiddelstyrelsen til Berlingske, at den danske indberetning, hvor en 60-årig kvinde har mistet livet, også er sket efter vaccination med en dosis fra dette parti.

Det skal understreges, at der endnu ikke er fundet nogen indikation på, at der er en sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen.

Det er med et forsigtighedsprincip, at de danske myndigheder har sat brugen af AstraZenecas vaccine på pause i 14 dage.

»Vi ved endnu ikke, om blodpropperne og det danske dødsfald skyldes vaccinen, men det skal nu grundigt undersøges for en sikkerheds skyld,« siger enhedschef Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen i en meddelelse.

Fem tilfælde efter vaccination med samme parti

Allerede tirsdag meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at man undersøgte fire indberetninger om blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med doser fra partiet »ABV5300« fra AstraZeneca.

Flere af tilfældene er fra Østrig, hvoriblandt en 49-årig kvindelig sygeplejerske er død.

Den første vurdering fra EMA er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de vaccinerede østrigeres blodpropper og AstraZenecas vaccine.

Men samtidig meddeler EMA i en pressemeddelelse, at dets sikkerhedskomité nu gennemgår indberetningerne fra EU-landene omkring AstraZeneca-vaccinen.

Det særlige »ABV5300«-parti består af én million doser, der er blevet leveret til 17 EU-lande herunder Danmark.

22 tilfælde blandt tre millioner vaccinerede

Imens EMA undersøger vaccinen nærmere, har yderligere seks europæiske lande suspenderet det særlige parti af doser, der er under mistanke.

I pressemeddelelsen skriver EMA, at den »foreløbigt tilgængelige data« ikke indikerer, at antallet af blodpropper hos folk, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, er højere end hos de, der ikke er blevet vaccineret.

EMA oplyser, at man har indberetninger om 22 tilfælde af blodpropper hos de foreløbig tre millioner europæere, der har fået AstraZenecas vaccine.

I Danmark har 142.102 personer indtil videre fået første stik med vaccinen fra medicinalselskabet AstraZeneca, der er udviklet sammen med Oxford University.