Et lille højtråbende parti

Deres vælgere skal tælles i få tusinder, deres medlemmer formentlig i hundreder. Flere har antidemokratisk, nazistisk baggrund. Men Danskernes Parti har med brug af sociale medier og politiske stunts igen formået at placere sig på den demokratiske dagsorden.

Arkivfoto: Ungvælgermøde på Holstebro Gymnasium & HF med deltagelse af bl.a. Daniel Carlsen fra Danskernes Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også en lille stemme kan finde en stor megafon.

Danskernes Parti har fundet en sådan - og de bruger den flittigt. På trods af at partiet aldrig har opnået valg til noget som helst, er det endnu engang lykkedes for formanden og de, anslås det, få hundrede medlemmer at møve sig ind på en position, hvor etablerede politiske kræfter tvinges til at forholde sig til dem.

Siden den hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders annoncerede sin deltagelse ved Folkemødet på Bornholm, har debatten bølget om grænserne for, hvad man kan, bør og vil tåle under mødet. Fredag kom det så frem, at Danskernes Parti også er på vej til Bornholm - og tager figurer fra det alleryderste højre i Europa med, herunder personer fra bevægelser med nazistiske og fascistiske træk som det græske Gyldent Daggry, l'Œuvre française, der nu er forbudt i Frankrig, og italienske Forza Nuova.

På folkemødet vil partiet ifølge formand Daniel Carlsen præsentere, hvordan de praktisk og økonomisk har tænkt sig at håndtere den helt store mærkesag: At sende samtlige ikke-vestlige indvandrere og efterkommere ud af Danmark.

Og partiet har ikke tænkt sig at lade sine Folkemøde-planer forpurre, selv om hele det øvrige politiske spektrum rynker på næsen i foragt:

»Det kan ikke være rigtigt, at vi er uønskede ved en politisk festival, hvor forskellige politiske fraktioner samles. Som det har vist sig i en meningsmåling for nylig (i Jyllands-Posten, red.), ønsker 13 pct. af danskerne et parti med en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti. Hvis ikke den stemme kan blive hørt, hvor politikere mødes, er det udtryk for nogle sørgelige og udemokratiske tendenser,« siger Daniel Carlsen.

Tidligere nazist

25-årige Daniel Carlsen optrådte i slutningen af 00erne jævnligt i medierne som erklæret nazist og prominent protegé i DNSB, Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse.

Billeder af den dengang 18-årige dreng kan endnu findes på nettet - ofte med naziflag og hagekors i baggrunden.

ARKIVFOTO 2009. Daniel Carlsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen.

I dag har Carlsen grundlagt sit eget bidrag til den yderste højrefløj, nemlig Danskernes Parti, der ved seneste kommunalvalg i 2011 opnåede 1.295 stemmer - flest i Aarhus, hvor Daniel Carlsen var opstillet. Stemmetallet var, trods en vis bestyrtet medieomtale, faktisk en tilbagegang for kræfterne på den ekstreme højrefløj, der siden Anden Verdenskrig har haft svært ved at finde fodfæste herhjemme.

Men Danskernes Parti har søgt indflydelse på andre måder, siger Chris Holmsted Larsen, forsker i politisk ekstremisme ved RUC:

»Som demokratisk aktør har partiet ingen betydning. Men det er udtryk for en udvikling, som vi har set over hele Europa i de seneste år, nemlig at de nazistiske eller fascistiske partier har ændret udtryk og taget nye teknologier, medier og udtryksformer til sig,« siger han.

Græske Gyldent Daggry, der er blandt partiets gæster på Folkemødet, er et af de første partier med nynazistiske træk, der har opnået valg på demokratisk vis i Europa. Og det eksempel agter Danskernes Parti at følge:

»Vi betegner os selv som nationaldemokrater med vægt på »demokrater«,« siger han.

ARKIVFOTO 2013. Danskernes Parti deltager i vælgermøde på gymnasiet i Paderup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen.

Men ikke desto mindre har du og flere ledende medlemmer en fortid i nazismen?

»Det er korrekt. Jeg var medlem, fra jeg var 18 år, til jeg var 21. Jeg forlod den bevægelse, fordi jeg betragter den mere som en historisk forening end en egentlig politisk organisation. Når jeg overhovedet gik med i den nazistiske bevægelse, var det fordi jeg på det tidspunkt var utilfreds med Dansk Folkepartis slappe udlændingepolitik og ønskede et alternativ. Dengang var DNSB den eneste organisation, der ikke talte om integration, men om hjemsendelser. Havde der været et alternativ, havde jeg nok valgt anderledes.«

Så du vil ikke kaldes nazist mere?

»Nej, jeg mener, det er forkert.«

Men I samarbejder med og mødes med organisationer i Europa, som har nazistiske og fascistiske sympatier, f.eks. Gyldent Daggry i Grækenland, som er inviteret til Folkemødet?

»Jeg kan ikke se, at Gyldent Daggry har de træk. For mig at se handler det om det samarbejde, vi har i »Alliance for Peace and Freedom« (et paneuropæisk partisamarbejde på den yderste højrefløj, red.). Vi ønsker at sikre fred og frihed i Europa, og vi har et demokratisk udgangspunkt for det. Jeg kan ikke se, hvad det har at gøre med fascisme,« siger Daniel Carlsen.

ARKIVFOTO 2013: Medlemmer af Gyldent Daggry demonstrerer foran den tyske ambassade i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS.

»Man købte hele pakken...«

Daniel Carlsen forlod DNSB i 2011, da den mangeårige leder - eller fører, om man vil - Jonni Hansen trak sig som formand. Eksperter mener, at Daniel Carlsen tabte den interne kamp om formandsposten, men det afviser Daniel Carlsen. Han lægger i dag også afstand til flere opsigtsvækkende udtalelser, som medier kunne citere ham for i 2008. For eksempel, at Holocaust ikke havde fundet sted.

»Det er jo gamle citater. Dengang jeg var med i DNSB, var det enten eller. Man købte man hele pakken, eller også gjorde man ikke. Jeg benægter ikke Holocaust i dag.«

Så du har skiftet holdning siden 2008 og din tid i DNSB?

»Ja, det var en del af pakken. Jeg føler også, det er naturligt, at man udvikler sig over tid. Det er der jo mange politiske personer, der har gjort, og hvor man ikke stiller spørgsmålstegn ved det.«

Jo, jo, men det er vel ikke ligefrem nogen detalje at betvivle, at seks millioner mennesker er blevet gasset ihjel?

»Det er da heller ikke nogen detalje, at vores nuværende statsminister er forhenværende kommunist. Det fylder da ikke specielt meget i debatten.«

Arkivfoto 2013. Daniel Carlsen fra Danskernes Parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard.

At Helle Thorning er tidligere kommunist?

»Ja, at du end ikke ved det, understreger blot min pointe. Hun har i hvert fald udtalt på et tidspunkt, at hun har stemt DKP i sine unge dage. Det understreger blot min pointe, at der er en skævvridning i det.«

Men der er vel forskel på at have sat et kryds ved et lovligt parti og så være frontfigur i en bevægelse, der benægter massemord?

»Jojo, men hun er jo Danmarks statsminister. Jeg siger bare, at der er en uproportional omtale der af det (holocaust-benægtelsen, red.) i forhold til, hvor meget vægt man lægger på vores partis politiske dagsorden i dag.«

Alle ikke-vestlige skal sendes ud

Den politiske dagsorden i Danskernes Parti er i kort form og med Daniel Carlsens ord at “genetablere et dansk Danmark”. Det skal ifølge partiprogrammet hovedsageligt sikres ved, at alle ikke-vestlige indvandrere og efterkommere sendes ud - uanset om de måtte være født her eller har boet her i 40, 50 eller 100 år.

Netop det punkt alene gør helt objektivt set Danskernes Parti både racistisk og udemokratisk, mener Chris Holmsted Larsen:

»At ville udvise en betydelig procentdel af landets befolkning alene på baggrund af deres etnicitet - det er svært at kalde andet end racisme,« siger han.

Til det svarer Daniel Carlsen:

»Man kan også spørge, om det er demokratisk og lovligt i forhold til Grundloven at dele statsborgerskab ud på den måde, man gør i dag.«

Men det er sket i årtier. Hvor mange årtier vil I gå tilbage, annullere folks statsborgerskab og smide dem ud?

»Det, som er grundlæggende i vores parti, og som adskiller sig fra samtlige andre, det er, at vi har ikke tænkt os at respektere de ulykker, som de eksisterende partier har gennemført ved folketingsflertal. Dem kommer vi til at lave om - demokratisk og ved folketingsflertal, men vi vil lave det om. Alle ikke-vestlige skal, uanset hvornår de er kommet hertil, have taget statsborgerskabet væk igen og sendes hjem i en langsigtet hjemsendelsesproces.«

I skal bestille rimeligt mange fly, hvis I vil flyve så mange mange tusinde mennesker ud af Danmark…?

»Ja, givetvis. Men økonomisk finder vi ikke, at det vil være noget som helst problem i det,« siger Daniel Carlsen, der henviser til Velfærdskommissionens beregninger på, hvad indvandrere fra »mindre udviklede lande« koster samfundet hen over et livsforløb.

Samler vælgererklæringer

Selv har Daniel Carlsen haft svært ved at fastholde et job, da han med egne ord er blevet fyret adskillige gange på grund af sine politiske synspunkter. Han har, oplyser han, vundet tre sager i Ligebehandlingsnævnet og er blevet tilkendt erstatning efter uberettiget fyring.

Han er uddannet markedsføringsøkonom og læser nu en overbygning i international handel og markedsføring på Erhvervsakademiet i Aarhus.

I 2013 var han opstillet til regionsråds- og kommunalvalget. Han modtog henholdsvis 1.087 stemmer og 397 personlige stemmer. Intet var nok til at opnå repræsentation.

Danskernes Parti er for få dage siden begyndt at indsamle digitale vælgererklæringer med det formål at blive opstillingsberettiget til folketingsvalgene. Partiet når dog næppe at samle de krævede 20.000 erklæringer, før det kommende valg udskrives og afholdes.