Ét like på Twitter har kastet benzin på bålet i strid om akutklinikker

Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), ønsker en redegørelse, efter at koncerndirektør i Region Hovedstaden har liket et kritisk tweet om regionspolitikernes beslutning om at bevare akutklinikker.

Region Hovedstadens Sundhedsudvalg har besluttet, at akutte lægeambulancer som denne fortsat skal køre patienter til de mindre akutklinikker. Beslutningen er blevet mødt af kritik fra fagfolk, der argumenterer for, at akutpatienter i højere grad bør behandles på de større akutmodtagelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix

Banen er kridtet tydeligt op i striden om hovedstadens små akutklinikker.

På den ene side står en række sundhedsfaglige aktører, der anbefaler, at den akutte patientbehandling i højere grad sker på regionens større akutmodtagelser. Det vil sikre effektivitet og bedre kvalitet, mener de.

På den anden side står politikerne i Region Hovedstadens Sundhedsudvalg, der i sidste uge – stik imod de faglige anbefalinger – alligevel stemte for at bevare de mindre akutklinikker i deres nuværende form.

Det var derfor en fortørnet formand for Yngre Læger, Camilla Rathcke, der søndag på Twitter kaldte beslutningen et eksempel på »sognerådspolitik«, når det er værst.

Tweetet har fået en overraskende central rolle i konflikten og har nu udløst et krav om en redegørelse. Eller rettere: Det har ét af de 20 likes, som tweetet har fået. Liket kommer nemlig fra en uventet kant: Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune og regionsmedlem i Region Hovedstaden

»Jeg er dybt, dybt overrasket og forbløffet over koncerndirektør Svend Hartlings ageren.«


For kan man like sådan et tweet som koncerndirektør og samtidig være loyal og objektiv i sit arbejde? Hvilken ytringsfrihed har Svend Hartling – som privatperson, som øverste chef for regionens ansatte og som administrativ rådgiver for Regionsrådet og dets udvalg?

Det vil Gentoftes borgmester og regionrådsmedlem i Region Hovedstaden, Hans Toft (K), have svar på. Derfor har han bedt om regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersens (S) »juridiske og ledelsesmæssige« skriftlige redegørelse i sagen.

»Jeg er dybt, dybt overrasket og forbløffet over koncerndirektør Svend Hartlings ageren,« siger Hans Toft, der selv er stor tilhænger af beslutningen om at bevare akutklinikkerne.

»Jeg har ikke i mine 25 år som borgmester oplevet noget lignende – at en koncerndirektør midt i en politisk proces nedgør en seriøst overvejet politisk beslutning truffet af et helt overvældende politisk flertal og på populistisk vis liker et tweet, der kalder 38 ud af 41 regionalpolitikeres beslutning for sognerådspolitik, når det er værst,« siger Gentofte-borgmesteren.

Region Hovedstadens presseafdeling oplyser over for Berlingske, at Svend Hartling ikke ønsker at kommentere ønsket om en redegørelse på baggrund af hans ageren på Twitter.

Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) skriver i en e-mail til Berlingske:

»Svend Hartling tweeter fra en privat profil. Jeg har noteret mig, at Hans Toft ønsker en redegørelse herfor, og den har jeg derfor sat i gang.«

Stik imod faglige anbefalinger

Kritikken har haglet ned over regionspolitikerne, siden Sundhedsudvalget onsdag i sidste uge besluttede at bevare formen på de små akutklinikker på Amager, Glostrup og Gentofte Hospitaler.

Den politiske beslutning går nemlig stik imod faglige anbefalinger fra sundhedsvæsenet. Region Hovedstadens administration anbefaler, at akutklinikkerne skal afgive sengepladser og kritiske sygdomsbehandlinger til de større akutmodtagelser i Hvidovre og Herlev. Også Sundhedsstyrelsen fraråder at indlægge akut syge patienter uden om akutmodtagelserne.

Hans Toft, konservativ borgmester i Gentofte, er tilhænger af at bevare de små akutklinikker. Ifølge borgmesteren er klinikkerne tættere på borgerne og yderst velfungerende. Han ønsker en redegørelse, efter at koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling har liket et kritisk tweet om regionspolitikernes beslutning om at bevare akutklinikkerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Beslutningen har derfor fået 21 afdelingsledere fra Gentofte Hospital til at forfatte et protestbrev, hvori de advarer om konsekvenserne af beslutningen. Onsdag blev afdelingslederne bakket op af tusindvis af medarbejdere på Gentofte og Herlev Hospitaler.

Men det har altså ikke rykket ved beslutningen, der blev vedtaget af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.