»Et længere liv«

Mette Wier, formand for Forebyggelseskommissionen, svarer fast på spørgsmål i serien »Et længere liv«. I dag: Stress

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

?Hvordan ser danskernesstressvaner ud i dag i forholdtil for ti år siden

Stress er både mere anerkendt og mere udbredt end tidligere. Stress er både et problem i sig selv, idet det er veldokumenteret, at langvarig stress kan føre til alvorlige sygdomme som hjerte kar­sygdomme og depression, men stress er også et sundhedsproblem, fordi det ofte er tæt forbundet med usund livsstil.

?Hvad er de størsteproblemer medstress i Danmark i dag

Langvarig stress bliver mere anerkendt som et problem på arbejdspladserne, der er meget motiverede for at gøre noget ved det, fordi det koster en masse sygefravær og for tidlig tilbagetrækning.Der er to store problemer: Det ene er, at man faktisk mangler viden om, hvordan man kan forebygge stress. Det andet er, at presset på både det private og offentlige arbejdsmarked er dømt til at vokse. Vi skal være stadig mere effektive og hurtige, og der stilles stadig større krav. Hvordan vi undgår, at stressbyrden vokser, er en kæmpe udfordring.

?Hvad kanvi gøre vedproblemet

Det er vigtigt, at arbejdspladserne indretter sig, så de tidligt kan spore stress og har en holdning til, hvordan de håndterer det. Stress handler i høj grad om afmagt, så det er vigtigt, at medarbejderne har selvbestemmelse over jobindhold og får kontrol med deres eget arbejdsliv.Mange af de voksne, der står uden for arbejdsmarkedet, lider også af stress – sikkert som følge af vanskelighederne ved at finde nyt job. De skal ud af deres situation, enten i form af nyt job eller andet tilbud, eksempelvis efteruddannelse.

?Hvis ikke vi får styr på stress – hvordan er vores chance så for at nå Lars Løkkes mål om, at vi skal være blandt de ti lande i verden med højest gennemsnitlig levealder i 2020

Stress er en væsentlig risikofaktor og koster op mod 1.500 dødsfald om året. Det har ikke så stor betydning som KRAM-faktorerne (Kost, Rygning, Alkohol og Motion, red.), men det batter alligevel i den store sammenhæng. Og det betyder meget for danskernes livskvalitet.