Et kig ind til den danske højrefløj

Den yderste danske højrefløj er lille, men aktiv.

Lars Agerbak (bagerst) til skudtræning i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et halvt år før Anders Behring Breiviks terrorangreb i Norge, ransagede Nordsjællands Politi og PET et hus på Ubberødvej 36 i Hørsholm. I kælderen fandt politiet salpeter, aluminium nitrat, forskellige slags syrer og jernoxid.

Et ikke helt almindeligt fund i Hørsholm og værre blev det, da politiet under gennemsøgningen af en computer fandt frem til, at husets lejer, Lars Agerbak, havde downloadet manualer til fremstilling af bomber.

Agerbak blev i første omgang varetægtsfængslet i tre uger. Men han endte ikke på avisernes forsider. Den yderste højrefløj har ikke været moderne længe, og ingen kiggede til højre.

Sådan er det ikke mere. Efter Breiviks terroraktion i Norge er der atter kommet fokus på det yderste højre. Også herhjemme hvor PET siden sidste fredag har forsikret danskerne om, at man overvåger det yderste højre og bl. a. med sin årsrapport kunne henvise til anholdelsen af Agerbak. Faktum er dog, at han efter sin løsladelse i februar er forsvundet og flygtet til Rusland.

»Nu er jeg rejst« var beskeden til den mand, Agerbak lejede huset i Hørsholm af.

Berlingske har været kortvarigt i kontakt med Lars Agerbak, der bekræfter, at han opholder sig i Rusland nu.

Forstår ikke politiets håndtering

Agerbaks forsvarsadvokat, Peter B. Hjørne, undrer sig meget over politiets optræden. Lars Agerbak er trods alt talsmand for Danmarks mest markante og militaristiske bevægelse på højrefløjen, Danmarks Nationale Front, og alligevel har der siden januar været stille. På trods af fund af kemikalier i kælderen og manualer på computeren. Intet er sket.

»Han forklarede i retten, at det var til fremstilling af stinkbomber i forbindelse med fodboldkampe,« siger Peter B. Hjørne, som stadig sidder og venter.

»Hvis sagen virkelig skulle være så alvorlig, så forstår jeg ikke politiets håndtering af denne sag. Det er et halvt år siden, og så kompliceret er sagen vel heller ikke? Med det, som er sket i Norge, forstår man ikke, at det skal gå sådan for sig,« siger han.

I øjeblikket sidder Nordsjællands Politi og arbejder med sagen, forklarer anklager Henrik Blichmann. Han oplyser, at det er en stor sag, som har krævet meget efterforskning. Den er dog afsluttet.

»Derfor sidder jeg i øjeblikket og laver den juridiske vurdering. Den er nok færdig i august. Mere vil jeg ikke sige.«

Træner med tunge våben

Imens har Berlingske fundet frem til Lars Agerbak i Rusland, hvor han blandt andet har dyrket sine kontakter med Slavisk Union, som handler om alt andet end stinkbomber. Det har man indtil midten af denne uge kunnet se på Danmarks Nationale Fronts hjemmeside, hvor der lå masser af billeder af Lars Agerbak og andre medlemmer, der stod med store, tunge våben i de russiske skove. Og billedteksterne var ikke til at tage fejl af: det handlede om træning.

Den danske højrefløj har ikke fyldt meget siden terrorangrebet 11. september 2001 i New York. Al fokus har været på fundamentalistiske muslimer.Højrefløjen bliver af iagttagere beskrevet som beskeden af størrelse og langt mindre end for eksempel i Sverige og Tyskland. Ikke ufarlig men som en lille gruppe, der ikke har været i stand til at finde ledende kræfter, der kunne mobilisere. Under Muhammedkrisen i 2006 strømmede det således ind med nye medlemmer, men de forsvandt lige så hurtigt igen.

I dag er den mest iøjnefaldende bevægelse Danmarks Nationale Front, og i PETs årsrapport fra juni lyder det:

»PET har konstateret, at dele af det højreekstremistiske miljø herhjemme forsøger at etablere kontakt til voldelige ekstremistiske miljøer i udlandet. Denne udvikling er bekymrende, fordi det kan indebære en yderligere radikalisering af dele af det danske højreekstremistiske miljø og dermed skabe yderligere eskalering af de voldelige konfrontationer med det venstreekstremistiske miljø,« skrev PET og tilføjede, at de frygtede for flere sammenstød mellem højre- og venstreorienterede.

Berygtet hooligangruppe i Aarhus

Det er særligt i Aarhus, at man ser den slags sammenstød. For et år siden udgav den dengang 21-årige aarhusianer Charlotte Johansen bogen »Forklædt som nazist - En Århushistorie« efter at have indfiltreret White Pride-miljøet i otte måneder. Gruppen White Pride har været berygtet siden midten af 90erne. Den stærkt højreorienterede hooligangruppe får dels sit navn fra sin idelogi og dels støtten til fodboldklubben AGF, der på grund af sine hvide trøjer kaldes »De Hvi’e.«

Flere medlemmer af gruppen har været involveret i overfald på fodboldfans, udlændinge og venstrefløjsaktivister, men de har ikke nogen politisk overbygning, der kunne få dem til at overveje opstilling til f.eks. et kommunalvalg.

»De fleste folk i Aarhus har hørt om White Pride og de voldelige overfald. De tror alle sammen, at nazisterne er nogle mennesker, de ikke kender. Men det er jo almindelige mennesker som os, der har kolleger, venner og familie,« siger Charlotte Johansen.

I bogen beskriver Charlotte Johansen gruppen som nazister, hvis verdensopfattelse baserer sig på had til blandt andre venstreorienterede, muslimer og homoseksuelle. Og hun fortæller om, hvordan hun deltog i fester, hvor medlemmer hørte nazimusik, sniffede coke, heilede og rodede med deres våben.

Da bogen udkom, gik Charlotte Johansen under jorden. Og hun tvivler på, hun nogensinde kan vise sig offentligt i sin fødeby igen.

»Det er klart, at mine muligheder for at bevæge mig i Danmark er meget begrænsede. White Pride føler sig naturligt nok meget forrådt. Så hvis de fik muligheden for at overfalde mig, ville de gøre det. Deres spilleregler er vold, vold, vold. I mit tilfælde ville de nok ikke synes, de havde en grund til at stoppe, mens legen var god,« siger Charlotte Johansen.

Nazifest 6. august

Mens White Pride er den mest kendte højreekstremistiske gruppering i Jylland, vil mange på Sjælland måske især komme i tanke om Dansk Nationalsocialistisk Bevægelse (DNSB) i Greve. Da »Nazi-Jonni« Hansen for nylig gik af efter 20 år på formandsposten, forlod han gruppen i en »forandringsproces,« hvor de skal finde deres ben, fortæller den nye formand Esben Kristensen. Hvordan det går, vil man kunne få et indblik i 6. august, når DNSB arrangerer en koncert i Greve. Her gætter det venstreorienterede researchkollektiv Redox på, at alt mellem 5 til 40 personer møder op.

En af grundene til det er den unge fremadstormende nationalist Daniel Carlsen, som sammen med en række andre forlod DNSB i år for at grundlægge Danskernes Parti. Partiet har omkring 100 medlemmer, og deres vej går ikke mod skydetræning hos ekstreme grupper i Rusland men mod kommunalvalget i 2013, hvor Danskernes Parti formentlig ender med at stille op i Viborg eller Aarhus. Og Carlsens partiprogram er klar; Han vil have alle ikke vestlige indvandrere ud af landet, dødsstraffen genindført og kommunale job i Viborg skal reserveres til danskerne.

Otte måneder i fængsel

Ransagningen af Lars Agerbaks bolig er ikke den eneste gang inden for de seneste år, at PET er rykket ud mod det, de har frygtet var et angreb fra den yderste højrefløj. I april 2006 skrev lederen af den nu nedlagte gruppe Dansk Front, Julius Børgesen, et indlæg på nettet i kølvandet på brandattentatet mod daværende integrationsminister Rikke Hvilshøjs (V) bolig:

»Måske skulle man genoptage succesen med at brandbombe ministres privatboliger igen. Det var da noget, der rigtig skabte opmærksomhed omkring flygtninge og indvandrere, da Tuderikke fik lidt hårdt mod hårdt. Jeg synes, at indenrigsministerens (Lars Løkke (V), red.) bopæl ville være et oplagt mål for at skabe opmærksomhed om Ungeren,« skrev han på den venstreorienterede hjemmeside bzby.dk.

Børgesen selv forklarede i retten, at formålet med indlægget var at lokke vedkommende frem. Det lykkedes ikke. I stedet blev han i kombination med fundet af to ulovlige skydevåben - en halvautomatisk militærriffel og en salonriffel - dømt til fængsel i otte måneder. Senere blev straffen nedsat til seks måneder. Dengang handlede politiet væsentlig hurtigere end i tilfældet Agerbak. Børgesen sad varetægtsfængslet i seks måneder.

I dag er Julius Børgesen overbevist om, at anholdelsen handlede om, at politiet ville sende et signal til det yderste højre, der voksede sig stærkt i samme periode, hvor Muhammedtegningerne hver dag sendte nye medlemmer direkte i favnen på Dansk Front.

»Munden skulle lukkes på mig. Hvis man virkelig troede på, at en toppolitiker var truet på livet, havde det da ikke taget fem en halv uge at få en dommerkendelse. Så ville der have stået en masse betjente foran mit hus samme dag,« siger Julius Børgesen. Selv det venstreorienterede researchkollektiv Redox kalder sagen »grotesk.«

Siden har der været stille om Børgesen. Men i sidste uge dukkede han så op i spalterne igen, da han ifølge Redox på en lukket Facebook-profil skrev følgende kommentar om angrebet i Norge:

»Jeg vil nu mene, at en norsk afa og en fyldt moské havde været mere passende mål, men jeg er måske ved at blive soft på mine gamle dage ;)«

Al mulig grund til bekymring

Gruppen Dansk Front var dengang den mest markante, og bevægelsens kvindegruppe skulle ifølge Redox have haft slagordet: »Hvide kvinder får hvide børn med hvide mænd.« Timingen kunne næppe være bedre. I årene efter angrebet på World Trade Center lykkedes det Dansk Front at samle medlemmer i en række større danske provinsbyer, men alt smuldrede igen i 2007 blandt andet på grund af mangel på en stærk leder. Selv om et tidligere medlem i dag siger, at gruppen ikke virkede ved vold, vækkede blandt andet en dom fra 2006 opsigt, efter en 27-årig mand iført en Dansk Front-T-shirt sparkede en afghansk familiefar i hovedet.

I stedet er det Danmarks Nationale Front, der har overtaget scenen. Ifølge den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, er der al mulig grund til at bekymre sig over kontakterne til Rusland:

»Jeg må erkende, at det i min optik ligner kamptræning. Der kan komme en situation, hvor ord ikke længere er nok. Og så vil man bruge sin indsigt i kamptræning til noget andet. Det er i sig selv særdeles bekymrende.«

Brandvarme forbindelser

Berlingskes kortlægning af Agerbaks optræden det seneste halve år viser, at kontakten er brandvarm. Anholdelsen af Lars Agerbak satte gang i en kæde af begivenheder, der kaster lys over den stærke forbindelse mellem russiske og danske højreradikale. Den 21. januar i år gik russiske, højreradikale grupper på gaden i en støttedemonstration for deres danske meningsfælle i centrum af Moskva nær den berømte Kristi Frelser-kirke.

»Befri Lars Agerbak Wittmann,« stod der på bannere og plakater. Den ene taler efter den anden tordnede mod anholdelsen af deres »ven og kampfælle«. Højreradikale demonstranter foldede et par store Dannebrog-flag ud.

»De danske myndigheder fortsætter de værste traditioner fra den sovjetiske sikkerhedstjeneste,« råbte en af talerne, Jevgenij Tupikin, der leder en lokal nationalsocialistisk gruppe.

Også den uformelle leder af hele det nynazistiske miljø i Rusland, Dmitrij Djomusjkin, deltog i mødet. Han er tidligere formand for den nu forbudte men fortsat aktive bevægelse, Slavisk Union. På hans hjemmeside kan man læse en støtteerklæring, hvor Lars Agerbak kaldes »den mest trofaste ven af den Slaviske Union i Europa«.

Støtten kommer ikke af ud af det blå. Lars Agerbak og Danmarks Nationale Front har i flere år været kendte navne på den yderste russiske højrefløj, der regnes blandt de mest brutale i Europa. Russiske højreradikale har taget ansvaret for talrige mord på advokater, journalister og politifolk og videofilmede halshugninger af indvandrere.

Medlemmer fra DNF, herunder Lars Agerbak, har flere gange besøgt deres russiske kolleger, viser dokumenter, videooptagelser og fotografier. En række videoer viser danskerne deltage i skydetræning i en russisk skov, poserende med flag for Slavisk Union og derefter i festligt lag med deres russiske kammerater. Og i denne uge beskrev Slavisk Union Anders Behring Breivik som »Norges hvide helt«.

Fik hjælp under anholdelse

Lederen af Slavisk Union, Dmitrij Djomusjkin, bekræfter i en telefonsamtale med Berlingske, at de danske DNF-medlemmer af mindst to omgange har deltaget i »militærstrategisk træning« i Rusland. Djomusjkin optræder endda på billederne klædt i en T-shirt med DNF-logo.

»De skrev et brev til os og spurgte, om de måtte komme. Så lavede vi et program til dem. De deltog i vores træningsprogram i nogle dage, og vi gik også på jagt sammen,« fortæller Dmitrij Djomusjkin.

Især Lars Agerbak har knyttet tætte kontakter til det russiske højrekstremistiske miljø. I marts talte Lars Agerbak offentligt ved en støttedemonstration i Moskva for Vladimir Kvatjkov, en terroranklaget tidligere oberst, der er kendt for sine ekstreme holdninger.

»Jeg fik meget hjælp af mine russiske og danske kammerater, mens jeg var anholdt. Jeg ved, hvor vigtigt det er,« siger Lars Agerbak på forskellige videooptagelser fra demonstrationen.

Kort efter medvirkede han i en nynazistisk netradio sammen med russiske og tyske gæster. Her understregede han, at DNF ikke kun kæmper mod indvandring, men også »er bekymrede over mediernes indoktrinering af multikulturalisme«.

I maj deltog Lars Agerbak i et møde sammen med nogle af de mest fremtrædende nationaltsindede politikere i Rusland, herunder Vladimir Sjirikovskij, formand for det russiske parlaments tredjestørste parti, Liberaldemokraterne.

Senest i juni gav Lars Agerbak lyd fra sig. På et nationalistisk website ser man ham på et møde i Skt. Petersborg sammen med en russisk kvinde, der præsenteres som hans kone. Ifølge hende bor Lars Agerbak nu »stort set« i Rusland.

»Vi er nationalister, derfor er vi sammen, det er det, der forener os. Det og så kærligheden,« sagde hun ifølge Russkije Novosti.

Tager afstand fra Breivik

Herhjemme lider Danmarks Nationale Front under Lars Agerbaks fravær. Afløseren Morten Borup har haft travlt med at tage afstand fra Anders Behring Breivik i en pressemeddelelse. Han har i det hele taget haft travlt med at tage afstand i denne uge. Efter Ekstra Bladet bragte billeder af DNFs kobling til russerne, tog han også afstand fra dem, selv om de længe har ligget på hjemmesiden for at vise bevægelsens muskler. Og endelig måtte han tage afstand fra en lukket Facebook-tråd, hvor den tidligere webmaster, Rene Duedam, skrev: »Oslo ti points«, med henvisning til Melodi Grand Prix og terroren i Norge.

Men der er langt fra Duedam, Agerbak, Børgesen og Carlsen til Anders Behring Breivik. Højrefløjen er lille - faktisk af samme størrelse som den norske - men det skal ikke få myndighederne til at falde i søvn. Det har begivenhederne i Norge med al tydelighed vist, mener den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen:

»Antallet er komplet hamrende ligegyldigt. Sagen er, at vækstgrundlaget for udvikling af potentielle terrorister er til stede. Én har vist, hvad han kan gøre. Den giftige blanding af højreekstremister kan føre til en massemorder som Breivik.«

Video fra YouTube: Lars Agerbak får skudtræning i russisk skov