»Et hospital er ikke et godt sted for Grethe«

Flere besøg på hospitalet kunne ikke hjælpe Grethe Poulsen af med hendes alvorlige forstoppelse. Et hold af ekspert-sygeplejersker, som er oprettet for at forebygge unødige indlæggelser, ser ud til bedre at kunne hjælpe hende.

Grethe Poulsen på 70 år (tv.) har længe været kastebold mellem plejehjem og hospital. Det er hendes mand, Frede Poulsen, på 80 år (th.) utilfreds med. Men efter at sygeplejerske Anne Darmer Christensen (i midten) og det nyoprettede SHS Team, hun arbejder i, er gået ind i problemerne, er forholdene blevet bedre. Sosu-hjælper Michael ser til. Foto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

70-årige Grethe Poulsen lider af demens og kan ikke selv fortælle, hvordan hun har det. Men indimellem sidder hun uroligt i kørestolen, og man kan se, at der er noget, der plager hende.

Årsagen har vist sig at være et alvorligt tilfælde af forstoppelse, som efterhånden har stået på længe og flere gange har ført til, at hun er kommet på hospitalet. Alene i år har hun været inde fire gange, uden at det er lykkedes at hjælpe hende. Til stor frustration for hendes mand gennem 47 år, Frede Poulsen.

»Den ene gang sendte de hende hjem igen, fordi de alligevel ikke kunne gennemføre undersøgelsen. En anden gang havde de glemt at bestille hjemtransport. Meget af tiden sidder man bare og venter. Jeg synes, at hun lidt bliver behandlet som en sæk kartofler, man flytter rundt på. Et hospital er ikke et godt sted at være for Grethe,« siger han.

Grethe Poulsen er en af de mange tusinde ældre mennesker med kroniske sygdomme, der hvert år ryger ud og ind af hospitalerne med, hvad der kaldes »forebyggelige« problemer, som burde være håndteret på anden vis uden en belastende tur på sygehuset.

Hun har i længere tid boet på plejehjemmet Herlevgaard Center i Herlev. Her har personalet gjort meget for at hjælpe hende med særlig kost og pleje for at lindre bl.a. de smertefulde hudproblemer som følge af forstoppelsen. Hendes egen læge har også været inde over flere gange og har ordineret diverse præparater for at få gang i maven. Uden succes.

Sygeplejersker træder til

Men nu ser det endelig ud til, at der er ved at ske en bedring, efter at plejehjemmet har taget fat i et nyt hold af ekspert-sygeplejersker, som tre kommuner og Herlev Hospital har oprettet i fællesskab, og som har særlige kompetencer i bl.a. at håndtere problemer som Grethe Poulsens forstoppelse.

Det har nu ført til, at der bl.a. er taget andre lægemidler i brug. Der er kommet mere fokus på, at Grethe Poulsen får en masse væske og kommer mere op at sidde, ligesom medarbejderne på plejehjemmet nøjere observerer og registrerer hendes mad og toiletbesøg.

»Det skal fortsætte på den måde. Grethe har allerede fået det meget bedre. Sådan skal det være,« siger Frede Poulsen.

Det nye specialiserede hjemmesygeplejersketeam, som opererer i Herlev, Ballerup og Furesø kommuner kan tilkaldes af plejehjem, praktiserende læger og hjemmepleje samt hospitalerne. De kan rykke ud med kort varsel det meste af døgnet i de tilfælde, hvor der er tvivl om, hvad man skal stille op med en skrantende borger, og hvor der kan være behov for særlig pleje og behandling.

Sygeplejerskerne kan bl.a. give medicin og væske gennem drop, som de praktiserende læger ordinerer, hvilket den kommunale hjemmepleje ikke har tilladelse til. De har også større kompetencer i at håndtere plejen af døende i den sidste fase af livet, og det er meningen, at sygeplejerskerne skal lære fra sig til medarbejderne på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

Hovedformålet er at give skrøbelige ældre en bedre hjælp, og de klare forventninger er, at indsatsen vil resultere i færre forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser.

Den nye ordning begyndte i februar, og sygeplejerskerne blev den første måned kaldt ud 23 gange primært til plejehjem i de tre kommuner, men også vedrørende borgere i hjemmeplejen og på hospitalet. Opgaverne har bl.a. været at håndtere forstoppelse, pode sår, tage blodprøver og skifte sonder og katetre. Lederen af teamet, Anne-Marie Mølbæk, skønner, at man i ti af tilfældene har afværget en indlæggelse.

»Mange ældre har det svært i et hospitalsmiljø og vil helst have hjælp i hjemlige omgivelser, hvor der er mere ro til at tale om tingene. Derfor ser der klart ud til at være noget at hente ved denne indsats,« siger hun.