Et fogedforbud vil kun gå på forlagets bog

Rent juridisk vil et eventuelt fogedforbud mod udgivelsen af Rathsacks bog alene omhandle bogudgivelsen, fastslår eksperter. At indholdet distribueres via andre mediekanaler kan der ikke i den sammenhæng nedlægges forbud mod.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først på mandag vil Fogedretten i Københavns Byret komme med sin længe ventede afgørelse - om Forsvarskommandoen får medhold i at få et fogedforbud mod udgivelsen af Thomas Rathsacks omstridte jægerbog.

Men skulle fogedforbuddet blive en realitet, så vil det ene og alene omhandle bogudgivelsen fra forlaget ArtPeople, fastslår to jurister. Forbuddet vil altså ikke kunne bruges til at forbyde andre former for offentliggørelse af bogens indhold.

- Generelt kan man sige, at fogedforbud altid er konkrete. Her er anmodningen om
fogedforbud rettet mod forlaget, og det vil sige bogudgivelsen. Et eventuelt fogedforbud vil altså lyde på, at forlaget med navns nævnelse ikke må udgive bogen eller måske nogle kapitler i bogen. Forbuddet omfatter ikek Politiken eller internettet eller alt mulig andet, fastslår mediejurist Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen.

Sag mellem forlag og forsvar
Han bakkes op af pressekontaktdommer Anne Grete Stokholm fra Københavns Byret.

- Vi træffer konkrete afgørelser om konkrete sager. I dette tilfælde er det en sag mellem forlaget og forsvarskommandoen, der handler om, hvorvidt bogen kan udgives, og det er det, som vores afgørelse går på. I vore dage har vi det problem, at når ting først er ude, så kan det florere på internettet, men det er ikke noget, vi kan tage stilling til. Vi træffer afgørelse i de sager, der bliver forelagt for os, siger hun.