Et flertal af partier på rådhuset er enige: Snart skal det afgøres, om »formand« skal hedde »forperson«

Ifølge Radikale Venstre på Københavns Rådhus er det nødvendigt at gøre op med den kønsbestemte betegnelse »formand« på rådhuset. Et flertal af partier er enige om, at der skal stemmes om en ny neutral betegnelse.

Københavns Rådhus vil formentlig bruge en anden og mere neutral betegnelse for »formand«, og det er der behov for, mener Radikale Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan snart være slut med at bruge en betegnelse, der har været gængs tale på Københavns Rådhus.

Det er betegnelsen »formand«, som nu står til at få en overhaling, og som muligvis fremover ikke vil indgå i rådhusets terminologi.

»Formand« i titlerne »udvalgsformand«, »gruppeformand« og »næstformand« skal nu fremover udskiftes med en anden endelse – det kønsneutrale »person«.

Et flertal i Borgerrepræsentationen i København har vedtaget, at der skal stemmes om et forslag, stillet af Alternativet, om at ændre sprogbrugen.

Og det er der et stort behov for, mener Christopher Røhl Andersen, der er gruppeformand – som den officielle betegnelse indtil videre stadig er – for Radikale Venstre på rådhuset.

»Sproget udvikler sig hele tiden, og der, hvor vi bevæger os hen, er heldigvis mod mere ligestilling,« siger han.

Hvorfor er det vigtigt, at det hedder person frem for formand – er det formand ikke en uskyldig betegnelse?

»Forperson begynder at vinde ind, og det gør forkvinde også. Der mener vi, at det er vigtigt, at vi som kommune går foran i den udvikling mod mindre kønnede betegnelser. Det handler om de vigtige begreber, vi bruger, som er kønnede. Det er ikke kun i Danmark, at man gør det,« siger han.

Tror du, at folk nødvendigvis tænker over, at der er behov for en mand, når de hører ordet formand?

»Det er jo ikke sådan, at man bevidst tænker på »Lars« eller »Peter«, når man hører ordet formand, men det er alligevel vigtigt for den ubevidste omgang med kønnet, som vi har, at vi også ændrer vores sprogbrug.«

Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet stemte for, mens De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte imod.

Kommer det til at ændre noget?

»Det gør, at vi følger med tiden, og at vi bevæger os hen mod en sprogbrug, som er mindre kønnet, så på den måde er det bare stille og roligt at følge med udviklingen, hvor også »Line« og »Pernille« heldigvis bliver mere almindeligt i ledende roller. Ser man isoleret på det her forslag, kan jeg godt forstå, at det virker lidt mærkeligt, men når man kigger på den store sammenhæng, så er det her et skridt på vejen.«

Er der nogen, der har opponeret mod, at det hed »formand« på rådhuset?

»Jeg tror, at folk har brugt den betegnelse, som de har det godt med. Det handler først og fremmest om, at når vi behandler ting på papiret, er det ukønnet, så der står »forperson«, men det må for min skyld gerne være op til den enkelte, hvis man har det bedst med at kalde sig formand, uanset hvilket køn man har.«