Et brændte ned for nylig – men 300 nye er på vej. Stor donation tæt på fordobler antallet af statslige sheltere

Flere og flere danskere overnatter i naturen, hvilket lægger pres på landets sheltere. Nu er hundredvis af nye på vej.

300 nye sheltere vil blive opført i hele landet. De første forventes at stå færdige allerede i august. På billedet ses et shelter i Åsevang ved Furesøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange vil nyde den danske natur om sommeren, hvor der er efterspørgsel på udendørs sovepladser.

Nu bliver antallet af statslige sheltere fordoblet efter stor donation.

250 små og 50 store vil blive opført i hele landet, hvilket er tæt på en fordobling af Naturstyrelsens nuværende sheltere. De første forventes at stå færdige i august. Det sker ved hjælp af en donation på 16 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.

Under pandemien steg danskernes lyst til at overnatte udendørs, og sidste år blev der slået rekord.

Naturstyrelsen registrerede 270.001 personbookinger på styrelsens lejrpladser i 2021. Det var 30.000 flere end året før og en stigning på 150 procent, siden styrelsen begyndte at registrere antallet af bookinger tilbage i 2013.

Mange børn har dog stadig ikke oplevet at sove under åben himmel. I hvert fald viste en undersøgelse udført af YouGov for Friluftsrådet i sidste måned, at 68 procent af danske børn mellem to og 15 år aldrig har sovet udenfor.

Brand i Nordsjælland

Nyheden om de kommende sheltere kommer efter, at et populært et af slagsen brændte ned i forrige uge i Tisvilde Hegn.

Ifølge den lokale skovrider, Jens Bjerregaard Christensen, vides det ikke, hvordan branden opstod. Formentlig havde nogen været til stede ved shelteret. Han er bare glad for, at branden ikke spredte sig, sagde han til TV 2 Lorry.

»Vi er altid ekstremt nervøse omkring ild i sommerhalvåret – og især i Tisvilde Hegn – og vi har beredskabsplaner klar, hvis uheldet skulle være ude. Men shelteret har nu også vist sig at ligge et sikkert sted i forhold til brandspredning, fordi det var omkranset af løvtræ. Havde det ligget midt i en granskov, så kunne det være gået rigtigt galt,« sagde han.

Skovrideren oplyser, at ingen havde booket shelteret på forhånd, og at der derfor ikke er noget data på gæsten.

I foråret lancerede Naturstyrelsen ellers et nyt bookingsystem for at gøre det mere tilgængeligt at reservere et shelter på forhånd. Det var der et behov for, mente Miljøminister Lea Wermelin (S).

»Mange vil forståeligt nok gerne være sikre på, at det shelter, de har udset sig, ikke er optaget, når familien skal på tur. Derfor giver vi nu mulighed for at booke endnu flere shelters i hele Danmark,« sagde hun i foråret.

Nu kan to ud af tre sheltere bookes på forhånd – de resterende er først til mølle.