Et »Aarhus-sæt« er ikke længere fra Aarhus

Hverken øl eller bitter i det såkaldte »Aarhus-sæt« bliver fremover lavet i Aarhus.

Daniel Jensen og Matias Overgaard på værtshuset Hos Anton i midtbyen i Aarhus. Her omtales »et Aarhus-sæt« også som »et grønt sæt«. Arkivfoto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestil »et sæt« på en bodega i Aarhus, og alle kender menuen: En Ceres Top og en Arnbitter.

Men Aarhus-sættet har ikke længere så meget med Aarhus at gøre.

I 2008 lukkede Ceres bryggeriet i det centrale Aarhus og i stedet flyttede mærket Top til Fyn som en del af Royal Unibrew. Og nu er det så også farvel til den skarpe Arnbitter, der er blevet solgt til et københavnsk selskab og inden længe flytter produktionen til Sjælland.

Politiker: Ret trist

Thomas Medom, gruppeformand for SF i Aarhus, er en af de aarhusianere, der har fået en del »sæt« i sine unge dage.

»Vi er mange, der især i studietiden gik i byen i Jægergårdsgade eller efter en AGF-kamp druknede vores sorg over et nederlag i et Aarhus-sæt. Det kan man så ikke gøre mere. Det er ret trist,« siger Thomas Medom.

Han kalder det »et hårdt slag« mod byen, da Ceres i 2008 lukkede bryggeriet, men i dag oplever Aarhus et jobboom, arbejdsløsheden falder og folk rykker til byen.

»Så nu er det mere et symbolsk farvel til en stolt tid i Aarhus, at også Arnbitter nu forsvinder fra byen,« siger Thomas Medom.

Et stille liv

Selskabet bag Arnbitter, Anthon Thorup & Søn i Fredensgade i Aarhus, lukker fuldstændigt ned og har solgt rettighederne til Arnbitter til det københavnske selskab Just Drinks, der formentlig flytter produktionen af Arnbitter til Brøndby.

Den særlige bitter - der har en styrke på hele 50 pct. - har markedsført sig selv som »hverken ny, trendy eller importeret,« men er i stedet blevet produceret i kobberfade i en lejlighed i Aarhus.

»Det specielle ved Arnbitter er jo, at den har levet et stille liv med udgangspunkt i Aarhus. Den er bare blevet produceret og solgt. Den har ikke gjort meget væsen af sig, men den har et særligt publikum, som er meget glade for den,« siger administerende direktør Kristian Andreasen.

Han lover, at den fortsat hemmelige opskrift stadig vil blive benyttet - også selvom kobberfadene flytter over Storebælt.

»Jeg synes jo, at et Aarhus-sæt er et godt sæt. Det smager godt i festligt lag. Og jeg forstår godt, at folk nu tænker, hvad skal der ske med det. Men produktet er jo stadig det samme. Der bliver ingen forskel,« siger Kristian Andreasen.

Vil overleve

Et sæt er dog fortsat også populært blandt både unge og gamle i Aarhus, fortæller bartender Robert Mortensen fra Den Gamle Høker i den populære Jægergårdsgade i Aarhus.

Her koster et sæt 42 kroner, og selvom Robert Mortensen ikke selv bryder sig så meget om Arnbitter, så tror han, at salget vil fortsætte.

»Vi sælger jo stadig også Ceres, selvom de også har forladt os. Men det er da sørgeligt, at Arnbitter siger farvel til Aarhus. Det hørte ligesom med til den her by,« siger Robert Mortensen.