Et år efter anholdelsen: Hedegaards attentatmand på fri fod og fortsat forsvundet

Sagen om et af danmarkshistoriens alvorligste politiske attentater er langtfra afsluttet. Et år efter at forfatteren Lars Hedegaards formodede gerningsmand blev anholdt i Tyrkiet, er han fortsat forsvundet.

Myndighederne ved stadig væk ikke, hvad der er op og ned i sagen om BH, der har siddet fængslet i Tyrkiet og mistænkes for attentatforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard (foto). Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Det er et år siden, at forfatter og islamkritiker Lars Hedegaards formodede attentatmand blev anholdt i en lufthavn i Istanbul. Men nogle måneder efter forsvandt han under mystiske omstændigheder, som det stadig ikke lykkedes de danske myndigheder at få klarhed over. Målet for attentatmandens vrede er ikke overrasket:

»Jeg sagde allerede ved anholdelsen, at jeg ikke havde nogen forventning om, at han ville blive udleveret til retsforfølgelse her. Det viste sig, at jeg havde så evigt ret,« siger Lars Hedegaard.

Han siger, han ikke er bange, på trods af at manden er på fri fod.

»Han kunne jo i teorien vende tilbage, fordi han har et opgør med mig, som skal overstås. Men det er ikke noget, jeg tænker meget på,« siger han.

Den formodede gerningsmand, der på grund af navneforbud i sagen kaldes »BH«, har heller ikke kontaktet sin danske forsvarer, Thorkild Høyer.

»Jeg har ingen anelse what-so-ever om, hvor han er,« siger han.

Det har skabt alvorlige diplomatiske kurrer på tråden, at de tyrkiske myndigheder til stadighed har ignoreret de danske myndigheders krav om at få tilbundsgående svar i sagen.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og justitsminister Mette Frederiksen (S) har gentagne gang bedt tyrkiske myndigheder om oplysninger om, hvorfor BH blev løsladt fra et tyrkisk fængsel i sommeren 2014 i stedet for at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Der er vedvarende spekulationer om, at BH kan være blevet udleveret til den ekstremistiske terrorbevægelse Islamisk Stat i Syrien som led i en fangeudveksling.

DF vil true med EU-medlemskabet

Daniella Kuzmanovic, som er lektor på Københavns Universitet og ekspert i tyrkiske forhold, vurderer, at de tyrkiske myndigheder fra begyndelsen har forsøgt at trække sagen i langdrag.

»Kalkulen er, at dette er en enkeltstående sag. De kan leve med kritikken og det pres, der måtte blive lagt. Tyrkerne har haft nok is i maven til at tænke, at det lægger sig igen,« siger hun.

Efter Dansk Folkepartis mening er sagen så alvorlig, at det ikke længere burde være på tegnebrættet, at Tyrkiet en gang kan få plads i EU. Men Daniella Kuzmanovic peger på, at proportionerne skal være i orden: »Det er en problematisk sag og en kritisabel sag. Men det er også en enkeltstående sag og en bilateral sag,« siger hun.

Men Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, holder dog fast i, at EU-medlemskabet er det eneste, der kan få tyrkerne til at lytte.

»Man er nødt til at bruge et virkemiddel, der er respekt for. Vi må sætte dem stolen for døren,« siger retsordføreren.

Peter Skaarup er stærkt utilfreds med regeringen og udenrigsminister Martin Lidegaards indsats i sagen.

»Man må se på resultaterne. De har været ikke-eksisterende,« siger han.

For formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S), giver det ingen mening, at Dansk Folkeparti igen og igen nævner EU i forbindelse med sagen.

»Det tyrkiske EU-medlemskab ligger både ti og tyve år ude i fremtiden. Det er over hovedet ikke relevant på nuværende tidspunkt,« siger hun.

»Det er stærkt utilfredsstillende«

Udenrigsminister Martin Lidegaard skriver i en mail til Berlingske, at han er uenig i, at der ikke er opnået nogen resultater gennem forhandlingerne med tyrkerne. Men hvad det indebærer kan ikke oplyses til Berlingske, fordi oplysningerne er blevet givet på et lukket samråd i Folketinget.

»Når det er sagt, er det stærkt utilfredsstillende, at vi her et år efter anholdelsen står i den situation, vi gør. Derfor har vi også rejst sagen over for Tyrkiet gentagne gange, senest over for den tyrkiske europaminister i sidste uge. Dette pres vil vi fortsætte med for at få de afgørende oplysninger i sagen,« fastslår han.