Espersen: Piraterne presser prisen

Den danske stat har ikke forhandlet med de somaliske pirater om løsladelsen af sejlerfamilie, fastslår udenrigsminister Lene Espersen (K).

Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Frigivelsen af de syv danske gidsler er en "stor lettelse", siger udenrigsminister Lene Espersen. Men hun afviser samtidig, at det danske diplomati har været involveret i forhandlingerne med de somaliske pirater.

- Den danske stat forhandler ikke med pirater, terrorister eller andre kriminelle, siger Lene Espersen (K) til b.dk.

Kontakten med piraterne er foregået gennem de pårørende og et professionelt sikkerhedsfirma, oplyser ministeren.
- De har varetaget den kontakt til piraterne, der har været og fået aftalt de nærmere omstændigheder omkring frigivelsen, siger Lene Espersen fra Moskva, hvor hun deltager i et statsbesøg.

Udenrigsministeriets rolle har været at tage sig af de pårørende, der har "været igennem en ekstremt hård periode og haft behov for at tale med nogle mennesker, der kender til situationen," siger Lene Espersen.

Den danske sejlerfamilie og to besætningsmedlemmer blev taget til fange ud for Somalias kyst i februar.

Den syv måneder lange tilfangetagelse viser, at piraterne er blevet både mere brutale og mere drevne til at forhandle, mener Lene Espersen.

"Piraterne er blevet mere professionelle og dygtige til at prøve at få presset prisen op," siger hun med henvisning til internationale erfaringer.

Hun minder om, at der fortsat er to andre danskere, der holdes som gidsler ud for Somalias kyst.

- Det er meget bekymrende, at derfor er jeg optaget af, at den aktive indsats for at bekæmpe pirateri bliver ført helt til dørs, så det at være pirat fremover bliver langt mere risikabelt, og man risikerer en lang fængselsstraf, siger Lene Espersen.