Esbjerg-borgmester: De finder ikke noget på os

Socialministeren vil sende et hold eksperter til Esbjerg for at undersøge kommunens børnesager efter en gruopvækkende incestsag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at det i 2010 kom frem, at en mand fra Esbjerg havde seksuelt misbrugt 10 børn gennem flere år, endevendte Esbjerg Kommune i efteråret alle sine børnesager. Nu vil Socialministeriet gøre det samme - men der er ikke noget at komme efter, fastslår borgmesteren.

- De finder ikke noget, som vi ikke selv har fundet på nuværende tidspunkt. Og skulle de gøre det, så er det godt, at det bliver fundet, for vi vil ikke hænges ud som nogen, der ikke har styr på tingene, siger borgmester Johnny Søtrup (V).

Han indrømmer, at der ikke var styr på tingene, da kommunen overså de mange overgreb, der kostede en 41-årig mand syv års fængsel. Flere af overgrebene kunne formentlig have været undgået, da blandt andet skoler og SFO advarede kommunen om, at der kunne foregå overgreb. Men advarslerne blev ikke taget alvorligt af Esbjerg Kommune, og så kunne manden fortsætte overgrebene.

- Sagen har jo skærpet opmærksomheden hos både ledelse og rådgivere, og der er nu ekstra fokus på området. Skulle der komme ting frem, som viser sig at være vældigt graverende, så kan det godt være, at der kan komme yderligere konsekvenser, siger Johnny Søtrup, der dog ikke vil love, at der kommer til at rulle flere hoveder på rådhuset.

Ifølge socialrådgiver og lektor på Aalborg Universitet, Karin Kildedal, bør kommunerne være bedre til at placere ansvaret for sagerne om omfattende misbrug af børn.

- Det er i orden, at man begynder at placere et ansvar for så dårligt et fagligt arbejde, som der har været tale om i nogle af de her sager, siger Karin Kildedal og påpeger, at de gruopvækkende børnesager i det mindste bør have en forebyggende effekt.

- Kommunerne skal blive mere opmærksomme på, at det faglige arbejde skal være i orden. Altså, hvis man bliver fejlopereret på et hospital, får man jo erstatning, og sådan er det ikke i de her sager - her går det bare ud over børnene, siger Karin Kildedal til Berlingske Nyhedsbureau.

Esbjerg-borgmesteren mener, at kommunen har lært af sagen og nu har fået rettet op på den dårlige sagsbehandling.

- Der er ingen undskyldning for dårlig og mangelfuld sagsbehandling, og derfor er vi ligeså interesserede i at få vendt hver eneste sten. Vi har kun én interesse, og det er, at det her ikke gentager sig, siger Johnny Søtrup.