Esben Lunde Larsen er grøn på sin egen måde

Den nye miljø- og fødevareminister går ind for frihed til landmændene og har betegnet miljøorganisationer som »miljøtyranniet«. Han er afholdt på Slotsholmen, hvor han leder med kage, »for det gør folk veltilpasse«.

Esben Lunde Larsen bliver ny miljø- og fødevareminister. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

En ministerudskiftning blev til en rokade, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i går erstattede Eva Kjer Hansen med Esben Lunde Larsen som ny miljø- og fødevareminister. Med valget af Lunde Larsen får Danmark en minister, der hidtil har lagt en skarp kant op mod miljøorganisationer, og som siden regeringsskiftet i sommer har været leveringsdygtig i flere sager, hvor hans person har været i centrum.

Den 37-årige bibeltro teolog og landmandssøn fra Vestjylland er afholdt på Christiansborg ikke kun i Venstre men også blandt andre partier for sin venlige imødekommenhed og sin evne til at omsætte ideer til politiske resultater.

Han har en sød tand, og siger selv, at han har ledet Uddannelses- og Forskningsministeriet med kage. »Ikke fordi det gør folk dovne, men fordi det gør folk veltilpasse«.

I går blev udnævnelsen af Lunde Larsen positivt modtaget af landbruget. Han har tidligere betegnet miljøorganisationer som »miljøtyranniet«, når de har advaret mod initiativer, der i deres øjne kunne skade miljøet. For Esben Lunde Larsen handler det nu om, at landbruget skal have mere frihed, og sidste uges landbrugspakke var et stort skridt i den retning:

»Der har været rigtigt mange af de rigtige meninger i Danmark, som har forhindret landbruget i at få mere plads og frihed. Det har vi taget et opgør med som regering. Det betyder ikke, at der ikke er plads til miljøet,« siger han.

På Christiansborg ønsker de Konservative en miljøkompenserende tillægspakke til sidste uges landbrugspakke, der kastede regeringen i krise. Men det spørgsmål venter Esben Lunde Larsen med at svare på, til han har sat sig ind i stoffet.

Plagiatsag

I sommer fortalte Esben Lunde Larsen åbent om sin tro og satte det akademiske Danmark på den anden ende med udtalelsen om, at »jeg mener, at der er en skabende gud, der står bag det hele. Og hvordan udviklingen så er fra det tidspunkt, kan jeg på ingen måde give nogen kvalificerede bud på«.

Vanskeligt foreneligt med et virke som forskningsminister, lød kritikken, der fulgte ham gennem efteråret, hvor han også måtte forsvare sin ageren i en vindmøllesag, hvor der er blevet stillet spørgsmål ved hans habilitet, en kritik der blev afvist af statsministeren.

Ministerens uddannelse og ph.d.-afhandling spøger også bag Esben Lunde Larsen, som i efteråret blev konfronteret med fem eksempler, hvor ministeren ifølge sine kritikere har plagieret sig selv eller andre, da han skrev sin ph.d.-afhandling. Praksisudvalget på Københavns Universitet undersøger påstandene. Ifølge statsministeren havde denne undersøgelse intet at gøre med udnævnelsen. Og hovedpersonen tager det helt roligt: »Jeg afventer med sindsro det, som Københavns Universitet kommer med, og jeg drager ingen konklusioner på forhånd.«