Erstatning til patienter stiger voldsomt

Stadig flere danskere, der har fået en skade under behandling i det danske sundhedsvæsen får erstatning. Allerede nu er der tilkendt 355 millioner kroner.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske regioner må punge ud med stadig flere erstatninger til danskere, der er kommet til skade, mens de blev behandlet i sundhedsvæsnet.

I årets første seks måneder har Patientforsikringen tilkendt over 355 millioner kroner for behandlingsskader. Det er en stigning på 42 procent i forhold til samme periode sidste år.

- Antallet af sager stiger år for år, og vi tror, det skyldes, at man bliver mere og mere opmærksom på, at der findes en erstatningsordning, der gælder alle danskere, siger Karen-Inger Bast, direktør i Patientforsikringen.

Blevet bedre til at hjælpe
Hun mener, at mange sygehuse også er blevet bedre til at hjælpe patienter med at søge erstatning, når de har fået en skade på sygehuset.

Andelen af patienter, der får tilkendt erstatning efter behandling på sygehuse, hos privatpraktiserende læger eller andre sundhedstilbud, var i første halvår af sidste år 31 procent, mens den i samme periode i år er steget til 36 procent. Dog er tallet noget højere, når det gælder private sygehuse.

Hvor 38 procent af patienterne, der anmeldte en skade fra et offentligt hospital, fik ret, så har 45 procent af patienterne fra et privat hospital fået ret i, at de har krav på erstatning.

- Vi tror, det kan skyldes, at patienterne på privathospitaler er lidt mere ressourcestærke og bedre kan overskue at få indgivet et erstatningskrav, siger Karen Inger Bast.

/ritzau/