Erna Solberg: »Hændelsen er rystende. Der er mange, der er bange«

Politifolk i hele Norge har fået midlertidig tilladelse til at bære våben, efter en mand onsdag aften skød og dræbte flere personer med bue og pil.

 
Norge: Statsministeren, Erna Solberg, holder pressemøde efter episoden i Kongsberg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erna Solbergs tanker går først og fremmest til dem, der er ramt og deres nærmeste.

Sådan siger den norske statsminister på et pressemøde onsdag aften, efter fem er blevet dræbt og to såret i den norske by Kongsted.

»Meldingerne fra Kongsberg er grufulde,« siger hun.

»Hændelsen er rystende. Der er mange, der er bange.«

De første meldinger kom ind klokken 18.13. 34 minutter senere, klokken 18.47, pågreb norsk politi en mand, som havde bevæget sig rundt i byens centrum og skudt med bue og pil. Politiet mener, at gerningsmanden handlede alene, og at der ikke er flere mulige gerningsmænd på fri fod.

Politiet er stadig talstærkt til stede og har afspærret en stor del af Kongsberg, fordi gerningsmanden har bevæget sig over et stort område.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Ritzau Scanpix.

På et pressemøde tidligere onsdag aften kunne politichef Øyvind Aas fortælle, at politiet vil undersøge, om angrebet i Kongsberg er terrorrelateret.

Adspurgt til motivet siger den norske justitsminister, Monica Mæland, at man skal være meget varsom med at konkludere, hvorvidt der er tale om terror.

»Det er en vældig alvorlig hændelse. Førsteprioriteten er, at politiet får underrettet alle pårørende, og at der bliver taget hånd om dem og Kongsberg.«

Hun fortæller samtidig, at politifolk over hele landet har fået midlertidig tilladelse til at bære våben – noget, norsk politi normalt ikke har.

Ifølge Erna Solberg er det vigtigt at understrege, at politiet har kontrol over situationen.

»De har fundet og pågrebet gerningsmanden – nu skal de efterforske hvordan og hvorfor.«

Norges kommende statsminister, Jonas Gahr fra Arbeiderpartiet, der ventes at tiltræde på posten torsdag, har også kommenteret hændelserne i Kongsberg onsdag aften.

»Mine tanker og dybeste medfølelse går til de berørte, deres familier og til politi og sundhedspersonale, som lige nu arbejder hårdt på at få overblik over situationen og bistå dem, der trænger til hjælp«, siger han ifølge det norske medie VG.