Eritrea-ekspert kalder dansk asylrapport absurd skønmaleri

En amerikansk forsker, der i 40 år har beskæftiget sig med Eritrea, kan slet ikke genkende billedet, som Udlændingestyrelsen tegner i en ny rapport om det afrikanske land.

ARKIVFOTO 2012 af flygtning fra Eritrea. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske forsker Dan Connell har i næsten 40 år beskæftiget sig med Eritrea, og han kan slet ikke genkende billedet som Udlændingestyrelsen tegner i en ny rapport om det afrikanske land, skriver Politiken.

»Jeg tænkte, at jeg læste om en alternativ virkelighed. Det er en sjusket rapport, der forekommer at være designet til politisk brug nærmere end til at udforske et emne. Den er forkert ud i det absurde på flere punkter«, siger Dan Connell til avisen.

Amerikaneren har skrevet og redigeret ti bøger om Eritrea og har fra 2002 til 2014 undervist i afrikansk politik på Simmons College i Boston, og han var chokeret over, at det var et seriøs rapport, han sad og læste, da han kastede sig over den hjemme foran computeren i Massachusetts.

Han føler sig stødt over, at rapporten henviser til en af hans bøger.

Dan Connell ikke vil forbindes med en udgivelse, der efter hans mening er et skønmaleri af situationen i Eritrea.

Kontorchef Jakob Dam Glynstrup afviser kritikken i et skriftligt svar.

»Der er tale om grundlæggende misforståelser om rapporten. En række troværdige kilder fremlægger helt nye oplysninger på nogle specifikke punkter. Andre kilder peger på status quo. Rapporten giver et nuanceret billede. De nye oplysninger skal vi som myndighed tage højde for, men rapporten indgår som en del af en stor mængde baggrundsoplysninger og gør det ikke ud for at være den eneste relevante kilde. I sidste ende skal Flygtningenævnet træffe endelig afgørelse, og her indgår rapporten også blandt flere kilder. Rapporten følger de normale standarder for tilvejebringelse af baggrundsinformationer, som vi tidligere har brugt - også ved rapporter, som Dansk Flygtningehjælp har deltaget i og været medforfatter på,« skriver Jakob Dam Glynstrup til Politiken.