Erhvervsskoler: Manglende motivation koster unge lærepladsen

Mangel på motivation og en for lille indsats er ofte grunden til, at unge på erhvervsskolerne ikke får en læreplads, viser rundspørge blandt erhvervsskolerne.

Eleverne på erhvervsskolerne er ikke motiverede til at søge bredt geografisk og fagligt, mener DA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ofte beskyldes landets virksomheder for ikke at tage lærlinge nok.

Men skal man tro erhvervsskolerne, er det nærmere mangel på motivation hos de unge selv, der koster dem en elevplads hos virksomhederne, skriver Jyllands-Posten.

I en rundspørge, som Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) magasin Agenda har fået lavet blandt ledere på landets erhvervsskoler, svarer knap halvdelen ifølge avisen, at manglende motivation er en grund til, at elever ikke finder et sted at komme i praktik.

Rundspørgen viser et mismatch mellem virksomhederne, der tørster efter lærlinge, og elever, som søger en praktikplads, mener Maria Bille Høeg, chefkonsulent i DA.

»Problemet bliver, at de ikke finder hinanden. Hvis flere af eleverne var mere motiverede, og hvis de var mere villige til at søge bredere både geografisk og fagligt, ville de måske kunne finde en praktikplads,« siger hun til Jyllands-Posten.

En analyse fra Undervisningsministeriet har tidligere vist, at halvdelen af de erhvervsskoleelever, der står i kø til en praktikplads, inden for de seneste to uger ikke selv har kontaktet en virksomhed.

I Erhvervsskolernes Elevorganisation kan formand Mie Hovmark ikke genkende, at elever ikke er aktive, søger bredt eller mangler motivation, skriver Jyllands-Posten.