Erhvervsdirektør vil regulere Airbnb

Hvis Danmark skal have gavn af Airbnb og andre former for deleøkonomi, skal området reguleres politisk, mener direktøren for Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling.

Der er sket en fordobling i antallet af turister/gæster, der overnatter gennem Airbnb, på bare et år. Her er vi hjemme hos Erland Jacobsen, som tjener op mod 25.000 årligt på at udleje sin lejlighed gennem Airbnb. Her er han ved at gøre klar til en australsk kvinde, som ankommer senere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Hvis du er en lille fisk, der kun udlejer dit værelse på Airbnb en sjælden gang i mellem, skal du have lov til det. Men er du en stor fisk, der systematisk lejer et værelse ud flere gange om måneden på Airbnb, så skal der stilles krav til sikkerheden i din lejlighed på linje med de krav, der er til hotellerne.

Det mener Charlotte Fischer (R), der er direktør for Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden. Hun opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at gå ind i diskussionen:

»Jeg synes rigtig godt om potentialet i deleøkonomien. Det er en vej til mere vækst og innovation, men den savner klare regler. Vi mangler nogle politikere, der går ind og sætter nogle klare regler for folk, så disse ved, om de er en lille udlejer eller en stor udlejer på Airbnb og hvilke krav, de skal leve op til,« siger hun.

Charlotte Fischer peger på, at man bliver en form for konkurrent til hotellerne, hvis man ofte lejer sin lejlighed eller værelse ud på Airbnb.

Modsat hotellerne stilles der dog ingen krav til eksempelvis sikkerheden i lejlighederne på Airbnb. Det kalder brancheforeningen for hotelbranchen, Horesta, unfair, hvilket Charlotte Fischer er enig i.

Hun mener derfor, at de danske politikere bør gøre, som den britiske premierminister, David Cameron gjorde i foråret:

»Han har slået fast, at der skal gælde et princip om professionalitet. Den lille udlejer skal ikke druknes i bunker af krav, eftersom man gerne vil stimulere den her form for aktivitet. Men den udlejer, der gør det til en slags bijob, og som tjener rigtig gode penge, skal selvfølgelig underkastes nogle flere krav. Den diskussion mangler vi at tage i Danmark,« siger hun.

Hun sammenligner diskussionen med den, der har været omkring det amerikanske samkørsels-koncept Uber, hvor man skattefrit kan tjene penge på at køre folk fra a til b - ligesom taxaer.

Det har fået taxachaufførerne op i det røde felt, fordi Uber-chaufførerne ikke er underlagt de samme regler, som de er.

Og problemet er faktisk det samme med Airbnb, mener Charlotte Fischer. Derfor er det vigtigt, at politikerne får taget fat på en diskussion om, hvordan man skal regulere de nye former for deleøkonomi:

»Vi skal undersøge, hvordan vi kan få deleøkonomien til at blomstre til gavn for både vækst og innovation og et bedre samfund grundlæggende,« siger hun.

Ifølge Berlingske er antallet af boligopslag på Airbnb i Danmark steget med 66 procent alene det seneste år.