Erhard løb sit maraton nummer 500

Da 11.963 mennesker i går løb ud på 42,195 kilometer asfalteret københavnerrute, viste det endnu en gang, at maraton er blevet en folkesport. Men for nogle er det mere end blot fire-fem timers underholdning.

Erhard Filtenborg bliver hyldet, da han slutter sit maraton nummer 500 i tiden fire timer, 58 minutter og 53 sekunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er eliteløbere fra Kenya, motionister fra Gentofte og dem, som er her af helt bestemte årsager og har flere kræfter end dem, der skal til for at løbe lidt mere end 42 kilometer.

For 35 år siden kæmpede 700 løbere sig for første gang gennem Københavns trafik uden afspærringer eller vagter. Dengang maraton kun var for de virkelig dygtige – eller virkelig tossede. I dag er maraton blevet en folkesport, hvor almindelige motionister konkurrerer side om side med verdenseliten. Men Copenhagen Marathon er også en ramme, som sættes om de helt særlige historier.

For ultraløberen Henrik Schriver begyndte søndagens løb allerede lørdag eftermiddag, da han og hans to makkere i velgørenhedsforeningen Kuul begyndte den 170 kilometer lange løbetur fra Skejby Sygehus ved Aarhus til Rigshospitalet i København.

Men i virkeligheden begyndte det allerede i 2000, da Henrik Schriver og hans kone mistede deres seks uger gamle datter, som blev født med en hjertefejl.

Siden 2007 har han sammen med sine to kammerater løbet for at samle penge ind til Foreningen for Hjertebørn. Det første år indsamlede de 200.000 kr., og i dag har de indsamlet over 1,1 mio. kr.

Efter starten lørdag eftermiddag i Skejby løb gruppen til Aarhus Havn, sejlede til Odden, og løb derfra mod Holbæk, videre til Roskilde og Brøndby, som de nåede klokken cirka 7.30 søndag morgen.

»Det var meget smukt at løbe gennem skoven, hvor månen var fremme. Men også surrealistisk at løbe gennem Roskilde klokken tre om natten, hvor folk er på vej hjem fra byen,« siger Henrik Schriver.

Efter lidt morgenmad og tøjskift i Brøndby løb gruppen videre ind til København, hvor de var klar til start klokken 9.30.

42 gange 42

For lokalpolitiker i Egedal Kommune, Erhard Filtenborg (K) er liv og maraton smeltet fuldstændigt sammen, og søndagens løb var den 75-årige veterans maraton nummer 500.

Han begyndte for 30 år siden og har siden løbet mellem tre og 37 maratonløb om året. Da han forrige weekend løb sit maraton nummer 499 i Skopje, Makedonien, markerede det samtidig, at han nu har løbet distancen i 42 forskellige lande.

Den seneste tid lød på 4 timer og 47 sekunder, men søndagens løb skulle ikke bruges på rekorder.

Hans klubkammerater fra Stenløse-Ølstykke Atletik & Motion havde nemlig sørget for en løbevogn med 42 landes flag, der fulgte med dem hele vejen på ruten for at markere jubilæet. »Så det blev en langsom men festlig tur,« siger han.

Seriøse Sirius

Sammen med seks kammerater fra Sirius-patruljens forskole tilbagelagde 26-årige Søren Pedersen de 42,195 km med en 75 kilo tung hundeslæde på hjul. Som en del af den otte måneder lange forskole var gruppen en måned på Grønland for at vintertræne, og mellem Copenhagen Marathon og afrejsen til Grønland i juli skal en af dem vælges fra.

»Det er et krav under uddannelsen, at man skal løbe et maraton med hundeslæde, men det handler også om at bruge denne begivenhed til at promovere forsvaret og Sirius-patruljen. I Grønland skulle vi blandt andet gå 100 km på 20 timer, så vi har en god grundform og kan godt løbe denne tur også,« sagde Søren Pedersen inden starten.