Erdogan terrorstempler dansk politiker

Tyrkiets præsident Erdogan beskylder for åben skærm Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, for at støtte kurdisk terror. Det sker efter, at Nikolaj Villumsen har observeret den tyrkiske folkeafstemning for Europarådet.

Arkivfoto af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan under et vælgermøde i Ankara. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tumay Berkin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskylder nu direkte en dansk politiker for at være terrorist. Det er Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, som anklagen rettes imod, og det skete, da præsident Erdogan onsdag aften blev interviewet af TV-stationen al-Jazeera om søndagens folkeafstemning om Tyrkiets ny forfatning, hvor Nikolaj Villumsen var udsendt som valgobservatør for Europarådet.

Under interviewet hiver Erdogan et billede frem af en pro-kurdisk demonstration på Christiansborgs Slotsplads i København. På billedet er Nikolaj Villumsen i gang med at holde en tale.

»Jeg har billeder af dem, der taler med terrororganisationer. Her er en anden europæisk parlamentariker. Hans parti taler med den kurdiske arbejderbevægelse, der er terrorister. Det er en europæisk repræsentant fra Danmark. Alle de beviser er vi i besiddelse af. Men ikke kun det. De er også en del af deres operationer,« siger præsident Erdogan om Nikolaj Villumsen under interviewet.

»Det er et helt uacceptabelt angreb på mig og på Europarådet,« siger Nikolaj Villumsen, der nu er tilbage i Danmark efter turen i Tyrkiet som valgobservatør.

»Og det viser, at kritikken fra Europarådet og fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) af folkeafstemningen gør ondt på Erdogan. Han fik jo kun et spinkelt flertal for forfatningsændringerne -  hvis der overhovedet reelt var et flertal af ja-stemmer,« siger Nikolaj Villumsen.

V: Fuld tillid til Villumsen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Erdogans terrorstempling, men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at Erdogan nu endnu engang viser, at han er ved at trække Tyrkiet i »autoritær retning.«

»Jeg har fuld tillid til, at Villumsen har opført sig fuldstændig neutral som observatør for Europarådet. Men det er tydeligt, at Erdogan gør, hvad han kan for at miskreditere valgobservatørerne,« siger Michael Aastrup Jensen, der ligesom Nikolaj Villumsen også er medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Sanktioner fra Europarådet

Erdogans angreb kommer kun et par dage før, Europarådets Parlamentariske Forsamling i næste uge har Tyrkiet på dagsordenen. Her skal de 630 parlamentarikere fra Europarådets i alt 47 medlemslande tage stilling til, om Tyrkiet skal underlægges såkaldt »fuld monitorering« – altså skærpet kontrol med og overvågning af, om Tyrkiet respekterer menneskerettighederne og følger de demokratiske spilleregler.

Med den konfrontationskurs, som præsident Erdogan har anlagt over for Europarådet – men også over for OSCE – er det tvivlsomt, om han vil acceptere skærpet overvågning.

Vil Erdogan og Tyrkiet ikke det, er næste skridt, at Europarådet kan svare igen med sanktioner, påpeger Nikolaj Villumsen.

Det er Michael Aastrup Jensen enig i.

»I sidste ende kan vi smide Tyrkiet ud af Europarådet,« siger Venstres udenrigsordfører.